"Optužbe za terorizam protiv Moralesa politički motivisane"

Međunarodna organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da optužbe protiv bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa za terorizam deluju kao politički motivisane.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2020.

23:29

EPA/Juan Ignacio Roncoroni

HRW navodi da su te optužbe deo šire kampanje privremene bolivijske vlade koja koristi pravosudni sistem za obračun s političkim protivnicima.

Ta grupa za zaštitu ljudskih prava objavila je izveštaj u kojem se ukazuje na kršenja sudskih procedura, uključujući neosnovane optužbe i arbitrarno korišćenje instituta pritvora, pošto je privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes preuzela vlast u novembru 2019. godine.

HRW dodaje da je sličan obrazac sudskih zloupotreba postojao i u vreme vladavine Moralesa.

Privremena vlada Bolivije odbacila je optužbe iz izveštaja da progoni protivnike.

U Boliviji će 18. oktobra biti održani vanredni izbori.

Nova vlada je zakonom zabranila Moralesu da se ponovo kandiduje za predsednika, a sud mu je zabranio da bude kandidat za člana Senata. Njegov Pokret za socijalizam i dalje kontroliše Kongres.

Morales je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo u novembru pošto su mu policija i vojska otkazale poslušnost posle masovnih protesta građana.

Protesti su izbili posle Moralesovog proglašenja pobede na predsedničkim izborima, na kojima je bilo neregularnosti i na kojima prema Ustavu nije imao pravo da se kandiduje.

On negira da je bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti naziva pučem. Ubrzo posle pada s vlasti, Morales je otišao u egzil, prvo u Meksiko, a kasnije u Argentinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: