"Navijam za Trampa"

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da navija za reizbor američkog predsednika Donalda Trampa, jer je ono što on predstavlja "dobro za Centralnu Evropu".

Izvor: Beta
Podeli
EPA/MARTIN DIVISEK
EPA/MARTIN DIVISEK

Orban rekao je da je bio u kuhinji kada ga je sinoć pozvao Tramp i da su dugo razgovarali o pandemiji koronavirusa u Sjedinjenim Državama, predstojećim američkim predsedničkim izborima i bilateralnim pitanjima.

"Ono što predsednik (Tramp) predstavlja, dobro je za Centralnu Evropu, zbog čega navijamo - bar ja lično - da on pobedi na izborima", rekao je danas Orban državnom radiju.

U julu 2016. godine Orban je bio prvi evropski lider koji je javno podržao Trampovu predsedničku kandidaturu. U to vreme Orban, koji je izabran na treći uzastopni mandat, od ukupno četiri, 2018. godine zahvaljujući žestokoj antiimigrantskoj kampanji, rekao je da više voli Trampa zbog njegovih antiterorističkih stavova i protivljenja "izvozu demokratije".

Mađarska vlada suočena je sa kritikama Evropske unije zbog navodnog podrivanja demokratskih vrednosti i vladavine zakona, uključujući pitanja medijskih sloboda, manjinskih prava, izbornog sistema i akademskih i verskih sloboda.

Orban je takođe rekao da se sve češće dešava da danas državni lideri neformalno razgovaraju telefonom i grade lične odnose, umesto da se oslanjaju na formalne diplomatske kontakte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 604 idi na stranu