Hiljade migranata na Lezbosu treću noć pod otvorenim nebom

Hiljade migranata i izbeglica koji su ostali bez krova nad glavom zbog požara u prihvatnom kampu na ostrvu Lezbos treću noć proveli pod otvorenim nebom.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.09.2020.

12:31

Hiljade migranata na Lezbosu treću noć pod otvorenim nebom
EPA-EFE/ ORESTIS PANAGIOTOU

Pokušavajući da se zaštite od vreline koja vlada tokom dana i, od znatno nižih temperatura tokom noći, neki od njih su na raspolaganju imali šatore i vreće za spavanje, dok su drugi mogli da se posluže samo ćebadima ili trskom koju su u tu svrhu posekli.

Grčke vlasti saopštile su da su požar, koji je u prenaseljenom kampu izbijao dve uzastopne noći, zapravo podmetnuli neki od njegovih stanovnika koji su bili besni zbog mera izolacije, uvedenih pošto je 35 ljudi smeštenih u tom objektu bilo pozitivno na testiranju na koronavirus.

Maksimalni smeštajni kapacitet kampa bio je oko 2.800 mesta, ali je broj njegovih stanovnika premašivao 12.500.

Prvi požar, koji je izbio u utorak u noćnim satima, bez krova nad glavom ostavio je oko 3.500 migranata, kojima su grčke vlasti hitno obezbedile pomoć i neophodan smeštaj, ali je naredne noći izgoreo i preostali deo kampa, pa je veliki broj migranata sada bez ikakvog smeštaja.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas pre dva dana je najavio da, osim 406 dece-migranata i tinejdžera koji su na Lezbos stigli bez pratnje, nijedan od stanovnika uništenog kampa neće moći da napusti ostrvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: