Hiljade migranata na Lezbosu treću noć pod otvorenim nebom

Hiljade migranata i izbeglica koji su ostali bez krova nad glavom zbog požara u prihvatnom kampu na ostrvu Lezbos treću noć proveli pod otvorenim nebom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ORESTIS PANAGIOTOU
EPA-EFE/ ORESTIS PANAGIOTOU

Pokušavajući da se zaštite od vreline koja vlada tokom dana i, od znatno nižih temperatura tokom noći, neki od njih su na raspolaganju imali šatore i vreće za spavanje, dok su drugi mogli da se posluže samo ćebadima ili trskom koju su u tu svrhu posekli.

Grčke vlasti saopštile su da su požar, koji je u prenaseljenom kampu izbijao dve uzastopne noći, zapravo podmetnuli neki od njegovih stanovnika koji su bili besni zbog mera izolacije, uvedenih pošto je 35 ljudi smeštenih u tom objektu bilo pozitivno na testiranju na koronavirus.

Maksimalni smeštajni kapacitet kampa bio je oko 2.800 mesta, ali je broj njegovih stanovnika premašivao 12.500.

Prvi požar, koji je izbio u utorak u noćnim satima, bez krova nad glavom ostavio je oko 3.500 migranata, kojima su grčke vlasti hitno obezbedile pomoć i neophodan smeštaj, ali je naredne noći izgoreo i preostali deo kampa, pa je veliki broj migranata sada bez ikakvog smeštaja.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas pre dva dana je najavio da, osim 406 dece-migranata i tinejdžera koji su na Lezbos stigli bez pratnje, nijedan od stanovnika uništenog kampa neće moći da napusti ostrvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 604 idi na stranu