Novo oslobađanje talibana u Avganistanu

Avganistanske vlasti oslobodile su danas šest zatvorenika koje traže talibani i oni su iz Kabula avionom odleteli u prestonicu Katara Dohu.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2020.

21:15

Novo oslobađanje talibana u Avganistanu
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Istovremeno, talibani su najavili da će učestvovati u dugo očekivanim mirovnim pregovorima, saznaje Rojters iz upućenih izvora pri avaganistanskoj vladi.

Šestorica danas oslobođenih talibana bili su osuđeni za zaveru i insajderski napad na oružane snage avganistanske vlade.

Neke zapadne sile nisu bile saglasne s odlukom da se ova šest osuđenika puste na slobodu, pa je odlučeno da budu pod nadzorom katarskih vlasti, jer će u Dohi za dva dana početi prva runda mirovnih pregovora uz posredovanje SAD.

Predstavnik političkog krila talibana Muhamad Naim potvrdio je da će talibani učestvovati u mirovnim pregovorima od prvog dana, 12. septembra, a iz kabineta avganistanskog predsednika stiglo je saopštenje da će delegacija avganistanske vlade sutra otputovati u Dohu.

S obzirom na to da do sada nisu ispunjeni svi uslovi koje su postavili vlada u Kabuli s jedne i talibani s druge strane, diplomate i analitičari upozoravaju da će u narednim nedeljama biti pravi izazov da se u Avganistanu uspostavi prekid vatre.

Oni podsećaju da je u poslednjih nekoliko meseci nasilje dramatično eskaliralo u toj ratom razorenoj zemlji i zbog čega se već postojeće, dugogodišnje nepoverenje između dve sukobljene strane dodatno produbilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: