Američke trupe se povlače iz Iraka

Vojska Sjedinjenih Država saopštila je danas da će ovog meseca smanjiti svoje prisustvo u Iraku sa 5.200 na 3.000 vojnika, što je potez koji se dugo očekivao.

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2020.

15:09

Američke trupe se povlače iz Iraka
Foto: EPA-EFE/Sandor Ujvari

Prošlog meseca Rojters je javio da se očekuje da Sjedinjene Države smanje broj vojnika u Iraku za oko trecinu. Sjedinjene Države imaju oko 5.200 vojnika u Iraku za borbu protiv Islamske države. Zvaničnici u međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD kažu da iračke snage sada uglavnom mogu same da se nose sa ostacima Islamske države.

SAD i Irak objavili su u junu da nameravaju da smanje broj američkih vojnika u zemlji u mesecima koji dolaze.

Američki predsednik Donald Tramp je 2016. godine u kampanji isticao da će okončati američke "beskrajne ratove”, ali američki vojnici i dalje su raspoređeni u Avganistanu, Iraku i Siriji, mada u manjem broju.

Prošlog meseca Tramp je, tokom sastanka sa iračkim premijerom, ponovno obećao da će povući američke vojnike iz Iraka.

Irački parlament izglasao je ranije ove godine odluku da strani vojnici treba da napuste zemlju i američki i drugi vojnici u međunarodnoj koaliciji postepeno se povlače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: