Poziv Moskvi da hitno izvede pred sud počinioce trovanja Navaljnog

Države grupe G7 pozvale su danas Rusiju da "hitno" izvede pred sud počinioce "potvrđenog trovanja" opozicionara Alekseja Navaljnog.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 08.09.2020.

22:51

Poziv Moskvi da hitno izvede pred sud počinioce trovanja Navaljnog
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

U saopštenju ministri spoljnih poslova Nemačke, Kanade, SAD, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije rekli su da su ujedinjeni "u najstrožoj osudi potvrdjenog trovanja Alekseja Navaljnog".

Nemačka gde se 44-godišnji opozicionar leči, informisala je svoje partnere iz G7 da su kliničke i toksikološke analize nemačkih stručnjaka i specijalizovane laboratorije nemačkih oružanih snaga utvrdile da je Navaljni bio žrtva hemijskog napada supstancom iz "grupe novičok" koju razvija Rusija.

"Svaka upotreba hemijskog oružja, svuda u svakom trenutku od strane bilo koga i pod bilo kojim okolnostima je neprijvatljiva i suprotna medjunarodnim normama," naveli su ministri u saopštenju koje su objavile SAD, ovogodišnji predsedavajući G7.

"Mi, ministri spoljnih poslova G7, pozivamo Rusiju da hitno transparentno pokaže identitet odgovornih za taj napad tim gnusnim otrovom i da ih izvedu pred lice pravde," naveli su ministri.

Oni su podsetili Moskvu na njene obaveze po medjunarodnoj Konvenciji o zabrani hemijskog oružja koja je na snazi od 1997. godine.

"Taj napad protiv šefa opozicije Navaljnog je još jedan težak udarac demokratiji i političkom pluralitetu u Rusiji. On predstavlja ozbiljnu pretnju za sve one koji brane političke i gradjanske slobode", ukazuje se u saopštenju i navodi da će G7 pažljivo pratiti ruski odgovor na medjunarodne zahteve da izense objašnjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: