Francuska odložila posetu ministara Moskvi

Poseta francuskih ministara Moskvi je odložena, dok evropske sile traže odgovore od Rusije povodom otkrića nemačkih lekara da je Aleksej Navljani otrovan.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2020.

20:55

Francuska odložila posetu ministara Moskvi

Francuska je najavila da će ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan i ministarka odbrane Florens Parli posetiti Moskvu, dok predsednik te zemlje nastoji da ublaži nepoverenje koje postoji između Rusije i Zapada. Ova poseta je, međutim, sada odložena, prenosi agencija Rojters.

"S obzirom na trenutne okolnosti i nakon razmene sa ruskim vlastima, francusko-ruski savet o bezbednosnoj saradnji odložen je za kasniji datum", izjavila je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Francusko ministarstvo odbrane je u četvrtak na tviteru potvrdilo da će sastanak biti održan 14. septembra, kao što je i planirano. Međutim, Le Drijan je tokom vikenda zatražio od Rusije da objasni kako je Navaljni otrovan, te istakao da razgovori ne bi imali kredibilitet ukoliko bi bili održani u klimi koja trenutno vlada.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je posle četiri godine zastoja u diplomatskim posetama, nakon ruske aneksije Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini, poslao ministre spoljnih poslova i odbrane za Moskvu pre godinu dana. On je takođe imenovao specijalnog izaslanika da prati progres o tzv. struktuiranom dijalogu u pet tačaka koji je predložio Putinu, a njegovi napori uznemirili su druge lidere zemalja članica Evropske unije.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni trenutno se leči u bolnici u Berlinu, nakon što se prošlog meseca razboleo u svojoj domovini. Nemački lekari su saopštili da je Navaljni otrovan, dok Rusi tvrde da nema dokaza za takve tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: