Konte: Italija će podržati Liban uz neophodne reforme

Italijanski premijer Ðuzepe Konte izjavio je danas da će njegova država podržavati ekonomski i društveni rast Libana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.09.2020.

20:20

Konte: Italija će podržati Liban uz neophodne reforme
EPA-EFE/ WAEL HAMZEH

On je poručio da se nada da će nova vlada u toj zemlji biti brzo formirana.

Konte, koji je poslednji u nizu stranih zvaničnika koji su posetili Liban posle stravične eksplozije u Bejrutu 4. avgusta, rekao je da se nada da će nova vlada početi proces obnove posle eksplozije i primeniti preko potrebne reforme.

"Liban može da se osloni na Italiju i ulogu Italije u Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici", rekao je Konte nakon sastanka sa predsednikom Libana Mišelom Aunom.

Konte se susreo u Libanu i sa drugim zvaničnicima, uključujući i predsednika parlamenta Nabiha Berija i odlazećeg premijera Hasana Dijaba, prenosi AP.

U eksploziji u luci u prestonici Libana poginulo je 192 ljudi, više od 6.000 je povređeno i pričinjena je materijalna šteta u vednosti od više milijardi dolara.

Italija, jedan od najvećih trgovinskih partnera Libana, poslala je pomoć odmah nakon eksplozije. Italija je poslala i terensku bolnicu koju je Konte opisao kao "veoma napednu" i tim vojnih inženjera, koji rade u luci.

Međunarodna zajednica je upozorila da neće obezbediti finansijsku pomoć ukoliko Liban ne sprovede reforme kojima bi se suprotstavio široko rasprostranjenoj korupciji i lošem upravljanju, koji su zemlju doveli na ivicu bankrota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: