UN izdale saopštenje: Zahtevamo hitnu istragu

UN zatražile hitnu i nezavisnu istagu Rusije u slučaju trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, prenela je agencija AFP.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2020.

11:08

UN izdale saopštenje: Zahtevamo hitnu istragu
Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

Podsetimo, ruski opozicioni lider hospitalizovan je nakon što mu je poslilo u avionu u sibirskom gradu Omsku. On je u tamošnju bolnicu primljen u veoma teškom stanju. Uveden je u komu, a članovi njegove organizacije odmah su zatražili da se prebaci u Nemačku.

Saradnici Navaljnog od početka tvrde da je on otrovan, a nakon što je prebačen u Nemačku njihovi lekari su saopštili da je u krvi Navaljnog nađen trag nervnog agensa novičok, kojim je otrovan i bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka u Solzberiju, u Velikoj Britaniji.

Zvanična Moskva negira bilo kakvu mogućnost da je Navaljni otrovan novičokom, a pogotovo odbacuju sve insinuacije da režim stoji iza pokušaja ubustva Navaljnog.

Međutim, sve su glasniji zahtevi da ruski predsednik Vladimir Putiin mora nešto učiniti po pitanju slučaja navaljni.

Šta piše u saopštenju

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je danas Rusiju da sprovede ili saraduje u potpuno nezavisnoj istrazi nemačkog nedvosmislenog nalaza da je opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni izveden je iz medicinske kome i isključen sa respiratora, saopštila je juče berlinska bolnica "Šarite".

Kako je navedeno, stanje Navaljnog se poboljšalo i on reaguje kada mu se neko obrati.

Broj slučajeva trovanja ili drugih oblika ciljanog ubistva sadašnjih ili bivših ruskih državljana, bilo unutar same Rusije ili na stranom tlu, tokom protekle dve decenije duboko uznemirava, navela je Bašele u saopštenju.

Odgovarajući pravni postupci nisu sprovedeni u prethodnim incidentima, koji su rezultovali skoro potpunom nekažnjivošću u Rusiji, izjavio je njen portparol Ruper Kolvil na brifingu u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: