Priština dobila hladan odgovor iz Brisela

Portparol EU Peter Stano kaže da EU neće definisati sporazum između Beograda i Prištine i da je na dvema stranama da se dogovore u okvirima zacrtanih parametara

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2020.

15:04

Priština dobila hladan odgovor iz Brisela
Foto: Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP, File

"EU ne prepisuje sporazum kao recept, već kaže da on mora da pokrije sva otvorena pitanja, da bude pravno obavezujući i u skladu sa EU zakonima i međunarodnim pravom. Šta god da se dve strane dogovore, a zasnovano je na ovim parametrima, biće zadovoljavajuće rešenje", objašnjava Stano.

Kaže i da je EU angažovana u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova jer je to ključni element za napredak na EU putu, što su ”obe strane označile kao svoj vrhunski prioritet”.

"EU integracije znače ulazak u EU, ako želite da uđete u EU morate da imate normalizovane odnose i rešena sva otvorena pitanja sa svojim susedima", navodi Stano.

On dodaje da je EU, nakon jučerašnjih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, već isplanirala sledeće sastanke na ekspertskom i na visokom nivou, što ocenjuje kao najbolji pokazatelj posvećenosti Brisela postizanju normalizacije između Beograda i Prištine i njihovom napretku ka EU. Portparol EU Peter Stano ukazao je danas da u slučaju Kosova nisu ispunjeni svi potrebni zahtevi kako bi se eventualni zahtev za kandidaturu Prištine u EU ”ozbiljno razmotrio” u Briselu.

"Svako može da radi šta hoće, ali realno gledano, kandidatura se podnosi i ozbiljno razmatra samo ako ispunjavate određene kriterijume, a jedna od njih je da ste priznati kao država od strane svih zemalja članica. Bez toga ne možete započeti realan proces", poručio je Stano.

On je tako odgovorio na pitanje albanskih novinara da li je njegova izjava i nemogućnost kandidature Kosova za članstvo u EU političke ili legalne prirode.

”To je životna činjenica: EU prima u članstvo samo priznate države”, zaključio je Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: