Palestina upozorila Srbiju

Ramala -- Palestina upozorila da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ambasadu u Jerusalim ili je premesti tamo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE / natanaelginting
Foto: EPA-EFE / natanaelginting

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je bio glavni mirovni pregovarač s Izraelom, to je objavio na Tviteru.

"Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage", napisao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak najavio da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se Kosovo i Izrael dogovorili da uspostave odnose.

U drugom tvitu na arapskom jeziku Erekat je kritikovao arapske i muslimanske zemlje zato što nisu izvršile pritisak na Trampovu administraciju zbog toga i naveo da Tramp nagovara afričku zemlju Malavi da takođe premesti ambasadu u Jerusalim.

SAD su svoju ambasadu preselile u Jerusalim u maju 2018, pošto je Tramp u decembru prethodne godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Većina zemalja u svetu odbija da to učini. Samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Arapski mediji su objavili da se Erekat dogovara sa nekoliko arapskih zemalja da se spreči dalja normalizacija odnosa s Izraelom posle nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između jevrejske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Erekat je naglasio da bi arapske zemlje valjalo da se pridržavaju Arapske mirovne incijative iz 2002. godine kojom se predviđa normalizacija odnosa s Izraelom samo ako se povuče sa svih arapskih teritorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 604 idi na stranu