Šta će sutra biti u Podgorici? "Ponesi barjak, država te zove" FOTO

Građanski i patriotski skup, za, kako kužu organizatori, odbranu nezavisne građanske Crne Gore, biće održan sutra na trgu nezavisnosti u Podgorici, piše RTCG.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 05.09.2020.

13:25

Šta će sutra biti u Podgorici?
Foto: Deposit/xload

Grupa crnogorskih patriotskih organizacija pozvala je građane Crne Gore na skup navodeći da je ovih dana u Crnoj Gori najjeftinija reč sloboda.

"Sloboda koja nas je vratila u devedesete, sloboda u izlivima nacionalne i vjerske mržnje, sloboda prijetnji onima što ne koračaju u pravovjernome stroju! Sloboda u kojoj su postali meta za odstrijel oni što vijore zastavu Crne Gore", navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Iz tih organizacija kazali su da ne mogu da žmure i ćute pred buđenjem klerofašizma i pretnjama “po opstanak jedine zemlje koju imamo”.

Oni su naveli da ih ne okuplja nikakva partija ni vera ni nacija, “već potreba da dignemo glas u odbranu naše jedine istinske svetinje – nezavisne, građanske, sekularne, multikulturne i antifašističke Crne Gore”.

Iz tih organizacija kazali su da će grupa bivših suverenista “pod kontrolom otuđenih i ozlojeđenih tajkuna demokratizovati državu u koaliciji s četničkim vojvodama, promoterima klerofašizma i osvjedočenim mrziteljima Crne Gore”.

Iz Saveta za građansku kontrolu rada policije najavljeno je da će pratiti postupanje policije i primenu policijskih ovlašćenja na skupu.

Opozicija strahuje da će biti nasilja

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića ukazuju danas da održavanje tzv. Patriotskog skupa, sutra uveče u Podgorici, nosi velike zdravstvene i bezbednosne rizike, a očekuje i izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima od strane ubačenih navijačkih grupa iz okruženja.

Ekspertski tim Koalicije zato poziva građane koji dele njihova politička uverenja da sutra ostanu kod kuće i ne nasedaju na provokacije, te da tako daju doprinos izbornoj pobedi od 30. avgusta.

"Naše informacije govore da su u pitanju organizovane navijačke grupe, iz koje zemlje regiona, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo", rekao je Vladimir Božović iz ekspertskog tima Krivokapića.

Božović je na konferenciji za medije, u Srpskoj kući, rekao da su pojedini crnogorski mediji objavili da je reč o navijačima iz Hrvatske.

Danijela Srdanović saopštila je da ekspertski tim Krivokapića, imajući u vidu ukupnu situaciju u zemlji, epidemiološku i bezbednosnu, zahteva od Uprave policije da uoči održavanja pomenutog skupa postupi na isti način na koji je postupala u nekim skorašnjim prilikama:

"Prisetićemo se da je policija neposredno pre izbora, uoči održavanja jednog verskog skupa u Podgorici, u potpunosti blokirala prilaze gradu iz svih pravaca - tunel Budoš kraj Nikšića, Bioče i druge, pravdavši takav potez epidemiološkim rizicima".

Ona takođe tvrdi da su iz više izvora dobili zabrinjavajuće poruke o mogućim incidentima na neđeljnom skupu.

"S obzirom na to da su neke od tih poruka došle od vrlo upućenih adresa, onda je jasno da putem ''operativnih saznanja i Uprava policija mora raspolagati istim. Posebno, želimo da istaknemo odgovornost gospodina Veljovića, kao i Duška Markovića za tok i sve posledice ovog nedeljnog događaja".

Kako je Srdanović navela, strahuju od insceniranog nasilja, čije bi žrtve mogle da budu mirni i neupućeni učesnici okupljanja.

Kaže da imaju saznanja da bi izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima skupa uglavnom sprovodile ubačene navijačke grupe iz okruženja.

Takođe, kaže da imaju sve više informacija o tome da mnogi direktori i rukovodioci javnih uprava, državnih preduzeća, kao i onih koja su bliska odlazećoj vlasti, na razne načine primoravaju zaposlene da prisustvuju skupu u nedelju, i da se u tu svrhu prave i određeni spiskovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: