Smanjene zalihe krvi: Za davaoce dodatne mere bezbednosti

Zbog izrazito smanjenih zaliha krvi, apeluje se na građane da se uključe u akciju davanja krvi i pomognu obnavljanju zaliha.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2020.

10:16

Smanjene zalihe krvi: Za davaoce dodatne mere bezbednosti
Ilustracija: Deposit photos/kasto

U situaciji u kojoj se nalazimo vezano za kovid 19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a mora se uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju, objavljeno je na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije.. Svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa koronavirusom.

U cilju sprečavanja prenošenja kovid 19 infekcije za davaoce krvi implementirane su dodatne mere kako bi obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Većina mera su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji.

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine radiće u Novom Sadu u subotu od 8 do 12 sati u Hajduk Veljkovoj 9a, a mobilne ekipe će prikupljati krv od dobrovoljnih davalaca u Zrenjaninu i Aviv parku od 11 do 14 sati. "Kao hirurg, znam koliko i mililitri te dragocene tečnosti znače pacijentima. Nađite vremena, budite solidarni, dajte krv", poručio je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Krv u Beogradu se može dati radnim danima od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 sati u Institutu za transfuziju krvi, u Ulici Svetog Save, a u Urgentnom centru radnim danima od 10 do 15 sati. Ekipe Instituta su svakog dana aktivne i na terenu, a njihov plan rada se može videti na sajtu Instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: