Tihanovskaja traži pomoć međunarodne zajednice

Predsednička kandidatkinja opozicije na nedavnim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja pozvala je međunarodnu zajednicu da regauje na aktuelna dešavanja .

Izvor: B92

Petak, 04.09.2020.

22:59

Tihanovskaja traži pomoć međunarodne zajednice
EPA-EFE/ Str

Ona je međunarodnu zajednicu pozvala da uvede sankcije "pojedincima koji su odgovorni za izborne prekršaje i zločine protiv čovečnosti", i da preduzme druge mere za sprečavanja nasilja nad demonstrantima.

Kako javlja AP, Tihanuska je na virtualnom sastanku Saveta bezbednosti UN rekla da je predsednik Aleksandar Lukašenko, koji tvrdi da je odneo pobedu na izborima 9. avgusta, na "ciničan i grub način pokušao da ukrade glasove ljudi" i da "više ne predstavja Belorusiju".

"Zemlja ne može da bude talac žeđi za vlašću jednog čoveka i neće to biti. Belorusi su se probudili. Nema više povratka", rekla je Tihanuska.

Lukašenko se nalazi na čelu Belorusije, zemlje od 9,5 miliona građana, 26 godine, označio je demonstrante, koji smatraju da su izbori bili pokradeni, a na kojima je on navodno osvojio 80 odsto glasova, kao zapadne marionete.

Prvih dana policija je privela 7.000 demonstranata, upotrebivši silu nad mnogima.

Tihanovska je podsetila da je Belorusija zemlja osnivača Ujedinjenih nacija 1945. godine, i rekla da njen narod treba pomoć svetske organizacije kako bi "zaustavila brutalno kršenje ljudskih prava i cinično nepoštovanje ljudskog dostojanstva u srcu Evrope".

Tokom današnjeg virtualnog sastanka Saveta bezbednosti, organizovanog na zahtev Estonije, Rusija i Kina usprotivile su se bilo kakvom stranom mešanju u unutrašnje poslove Belorusije, dok su zapadne zemlje i članice bivšeg sovjetskog bloka odbacile rezultate predsedničkih izbora u toj zemlji i založile se prekid nasilja i politički dijalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: