Atomska agencija: Iran ima deset puta više zaliha obogaćenog uranijuma od dozvoljenog

Međunarodna agencija za atomsku energiju navela je danas da Iran nastavlja da povećava svoje zalihe obogaćenog uranijuma kršeći ograničenja.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.09.2020.

17:59

Atomska agencija: Iran ima deset puta više zaliha obogaćenog uranijuma od dozvoljenog

Krši ograničenja određena u istorijskom nuklearnom sporazumu postignutom sa svetskim silama iz 2015. godine.

Ta agencija UN prijavila je danas u dokumentu u koji su imale uvid agencije AP i AFP da Iran ima deset puta veću količinu obogaćenog uranijuma u zalihama od onog što je dozvoljeno ugovorom.

Iran je do 25. avgusta imao zalihe od 2105,4 kilograma obogaćenog uranijuma, što je povećanje u odnosu na 1571,6 kilograma, koliko je poslednji put registrovano 20. maja.

Prema sporazumu poznatom kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan ili (JCPOA), Iranu je dozvoljeno da drži zalihe od samo 202,8 kilograma obogaćenog uranijuma.

Iran je potpisao nuklearni sporazum 2015. godine sa SAD, Nemačkom, Francuskom, Britanijom, Kinom i Rusijom. SAD su se 2018. povukle iz sporazuma i vratile Iranu nazad svoje sankcije od kada je Teheran počeo da umanjuje poštovanje ograničenja prema sporazumu.

Predstavnici Irana i svetskih sila koje rade na tome da spasu sporazum sa Teheranom dogovorili su se 1. septembra u Beču da učine sve što mogu da sačuvaju taj dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: