Nemački političar: Navaljni je razlog za rat, a sve je počelo s Račkom

Izjava nemačke vlade da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan "novičokom" je novi korak u politici eskalacije prema Rusiji, smatra Vili Vimer.

Izvor: Sputnjik

Petak, 04.09.2020.

10:47

Nemački političar: Navaljni je razlog za rat, a sve je počelo s Račkom
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Ovaj nemački političar upozorava da je reč o doslednoj politici i još jednoj karici u lancu započetom u jugoslovenskom Račku, preneo je Sputnjik.

"Moramo odvojiti stvari, s jedne strane, možemo samo pohvaliti što se preduzimaju sve mere za spasavanje života Navaljnog, u to nema sumnje. Ali postoji jedno ’ali‘ s tim u vezi, postavljaju se pitanja za saveznu vladu. U autoritet stručnjaka iz bolnice ’Šarite‘ nema nikakve sumnje, ali zašto vlada nije uključila u istraživanje neutralne eksperte?", zapitao je bivši potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS i nekadašnji poslanik Bundestaga,

"U situaciji kada smo već dugi niz godina svedoci zaoštravanja odnosa između NATO-a i Rusije (upravo zbog akcija NATO), bilo bi logično pozvati, na primer, stručnjake iz hemijske laboratorije iz švajcarskog Špica, čiji su reputacija i autoritet besprekorni, i koja, istovremeno, ne može biti umešana u sukob između NATO-a i Rusije. Što se, nažalost ne može reći za Bundesver, koji lično cenim. S obzirom na ovu okolnost, čini mi se da to nije dovoljno i da je trebalo da bude drugačije. Time nemačka vlada navodi na to da se sumnja u njene postupke u novonastaloj situaciji", rekao je on.

Uz to, dodaje on, ne možemo izjavu nemačke savezne vlade posmatrati izolovano od događaja u Minsku i Belorusiji. "To su sve stvari na koje obraćamo pažnju, a uzimajući u obzir ono čega smo redovno svedoci pred izbore u SAD, a za šta smo tokom rata u Jugoslaviji svakodnevno nalazili potvrdu, možemo konstatovati da se svaka prilika koristi za podsticanje novih ratova", smatra nemački političar.

Upitan koje će mere Zapad preduzeti protiv Moskve, budući da preti Moskvi novim sankcijama zbog slučaja Navaljnog, Vimer kaže da ne želi ni da razmišlja o mogućoj daljoj eskalaciji.

"Kada nemačka vlada da takvu izjavu, u Briselu u sedištu NATO, prihvatiće je sa zahvalnošću, jer to znači da se na Nemce konačno može 'izvršiti uticaj'. To nema nikakve veze sa normalnim međudržavnim odnosima i miroljubivom političkom saradnjom. U toku je potraga za razlozima za rat. A već je bilo vojnih incidenata, čiji broj neprestano raste i podseća me na najgora vremena Hladnog rata. U tom kontekstu, takva izjava se samo tako može oceniti", kazao je on.

Na pitanje da li bi to onda mogla biti operacija "pod lažnom zastavom" koju je izvela treća strana sa ciljem da izazove upravo takvu reakciju, nemački političar odgovara:

"Ne smemo izgubiti iz vida činjenicu da se preduzimaju sve moguće mere, uključujući pokušaje ucene gradonačelnika na ostrvu Rigen kada je reč o projektu 'Severni tok 2'. Ovo je jedinstvena strategija kojom se bavimo u političkom kontekstu. Koriste se sva moguća sredstva da bi se izazvalo zahlađenje odnosa između Nemačke i Rusije. I bog zna šta će im još pasti na pamet. Najgora stvar u ovoj situaciji je što imamo posla sa prijateljskom državom na istoku našeg kontinenta, prema kojoj se stalno jača pritisak kako bi se unutrašnja politička situacija tamo promenila i kako bi se ona potčinila Zapadu. O ovome sam pisao u zajedničkoj knjizi sa Aleksandrom Sosnovskim. Imamo posla sa doslednom politikom u ovoj oblasti. I na kraju krajeva, Zapad ne može da se pretvara da je ovo izuzetak. To su samo karike čitavog lanca koji je započet u jugoslovenskom Račku, gde se dogodio masakr, a ovaj incident vezan za Rusiju možda nije poslednji slučaj. Definitivno će biti još jedan sličan slučaj. Ovo je inscenirani akt čiji je cilj da nas uvuče u sukob, tako da se savezna vlada više ne može skrivati pod humanitarnom maskom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: