Na šta Srbija može da bude ponosna posle sporazuma u Vašingtonu

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom, koji je danas potpisan u Beloj kući sadrži mnogo rešenja, koja će tek biti predmet analiza.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.09.2020.

21:49

Na šta Srbija može da bude ponosna posle sporazuma u Vašingtonu
EPA-EFE/ ANNA MONEYMAKER / POOL

Već sada jasno da je predsednik Vučić u Vašingtonu izborio za Srbiju krupne političke benefite.

1. "Skinuta" je, sada već čuvena, tačka 10, koja je predviđala međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova.

2. Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i tzv. Kosova nije međusobno potpisan.

Sporazum je, dakle, bilateralan, a ne trilateralan, što znači da "treća strana", tj. Kosovo ovim sporazumom nije priznato kao subjekt međunarodnog prava.

3. Stavljen je moratorijum, na godinu dana, na učlanjenje tzv. Kosova u međunarodne organizacije i institucije.

Time je pitanje statusa tzv. Kosova još jednom odloženo u stranu, uprkos insistiranju i očekivanjima Prištine.

4. Priština je prinuđena da se uključi u inicijativu predsednika Vučića "mali Šengen", što je odbijala, čak i na insistiranje Tirane, koja se, pored Severne Makedonije priključila ovom ekonomskom projektu.

Time su SAD pokazale da su prepoznale i, ovim i potvrdile, političku konstruktivnost i posvećenost Beograda napretku u odnosima unutar regiona Zapadnog Balkana, uprkos različitim politikama zemalja.

5. Otvorena je nova stranica u odnosima Srbije sa Sjedinjenim Državama, koje su više godina, pa i decenija, unazad kao svog partnera na Balkanu videle pre svega Prištinu.

Ocenu predsednika Vučića da je potpisani sporazum u Beloj kući za Srbiju veoma važan i da nema čega da se stidi argumentuje svaka tačka iz dokumenta, koje su izborene uz velike pritiske i to u kući svetske sile koja je, inače, priznala Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: