Stigao odgovor na Grenelovo "nije tačno": Šta je zaista na stolu u Beloj kući?

Iz Vašingtona je danas po podne stigla vest da je na sto u Beloj kući ipak stavljen dokument kojim se predviđa međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2020.

20:15

Stigao odgovor na Grenelovo
Ilustracija: EPA/ Olivier Douliery / POOL

Zatim je usledio tvit Ričarda Grenela, koji je demantovao vest portala Pavlović Today - da je Vučiću "predstavio dokument da potpiše kosovsku nezavisnost" i - uneo zabunu o tome šta se događa u Beloj kući.

Dopisnica portala "Pavlovic Today" Ksenija Pavlović Mekater retvitovala je tvit Ričarda Grenela u kojim on kaže da nije tačno da je predsedniku Aleksandru Vučiću "prezentovan dokument o potpisivanju nezavisnosti Kosova" i napisala da je to tačno.

"Tačno je. Tačka deset u dokumentu glasi: Obe strane se obavezuju na međusobno priznanje i zaštita etničkih manjina, restituciju imanja, rešavanje statusa lica koji nemaju regulisan status i saglasnost za otvaranje kancelarije zadužene za zaštitu i izveštavanje na godišnjem nivou o pravima manjina", navela je Ksenija Pavlović Mekater u svom tvitu.

Ona je takođe u komentaru na svoj tvit dodala da stoji iza svog izveštavanja, te da međusobno priznanje znači srpsko priznanje Kosova.

Ministar Siniša Mali je ranije po podne izjavio da je na stolu "papir čija 10. od ukupno 16 tačaka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova", a da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak.

Reagovanje Grenela na Tviteru doživljeno je kao demanti ministra Malog, mada to Grenel nije tako formulisao.

Njegovo "nije tačno" odnosi se na formulaciju portala Pavlović Today" da je Vučiću "predstavio dokument da potpiše kosovsku nezavisnost", što je otvorilo mogućnost različitog tumačenja.

Jedno je da demantuje navode da je na stolu dokument koji predviđa međusobno priznanje, kako je većina srpskih medija i protumačila Grenelov tvit, a drugo - da demantuje da od Vučića traži da potpiše takav dokument.

Jedno je sigurno - na stolu jeste dokument, koji je za sada predlog, jer, kako je rekao Siniša Mali, borba traje.

"Naša delegacija se bori za svaku rečenicu i svaku reč", rekao je Mali.

Samo je priznanje neprihvaljtivo, "i tačka", rekao je Mali.

Da li to znači da je Srbija spremna na neki dogovor ili, kako se spekulisalo ranije, neki papir o namerama,ali bez sporne 10. tačke?

To se ne može isključiti.

Nedoumice bi mogle biti pojašnjenje kasnije večeras, kada se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića,

Jedno je sigurno - to je da se "iznenađenje" od kojeg je strahovao i očekivao ga predsednik Srbije ipak dogodilo.

Vučić je neposredno pre početak današnjeg sastanka poručio građanima da ne brinu, jer će, kako je istakao, braniti nacionalne interese.

"Predaja nije opcija", poručio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: