Šta je novičok kojim je otrovan Navaljni? Već ubijano njime

Nemačka vlada danas je potvrdila da je vodeći politički protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, otrovan nervnim agensom novičokom.

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 02.09.2020.

21:00

Šta je novičok kojim je otrovan Navaljni? Već ubijano njime
Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Šta se dogodilo Navaljnom? Isto što i bivšem ruskom špijunu Skripalju

Podsetimo, Navaljni, žestoki kritičar Putina, kolabirao je krajem avgusta u avionu nakon što je popio čaj na aerodromu.

Nekoliko dana kasnije iz Sibira je prebačen na lečenje u Nemačku.

Ruski lekari koji su zbrinuli Alekseja Navaljnog u Sibiru tvrdili su da tokom njihovih testiranja nisu pronađeni nikakvi otrovi u njegovom organizmu, ali portparolka Navaljnog je od prvog dana tvrdila da je otrovan, što je sad potvrdio i nemačka vojna laboratorija.

Navaljni se i dalje nalazi u bolnici u Berlinu, u komi je.

Novičokom su, inače, u britanskom gradu Salisburiju 2018. godine otrovani i bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija.

Službena Moskva je porekla upletenost u trovanje Navaljnog, baš kao i Skripalja.

Šta je novičok?

Reč "novičok" na ruskom jeziku znači "novopridošlica" i odnosi se na skupinu naprednih nervnih agensa koji su razvijeni u Sovjetskom savezu 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Bili su poznati kao četvrta generacija hemijskog oružja, a razvijeni su u sklopu sovjetskog programa pod kodnim imenom Foliant.

Za postojanje novičoka šira javnost je saznala zahvaljujući ruskom hemičaru dr Vilu Mirzajanovu 90-ih godina, koji je istupio u ruskim medijima.

Kasnije je prebegao u Sjedinjene Države gde je objavio hemijsku formulu u svojoj knjizi Državne tajne.

1990-ih godina američki zvaničnici otputovali su u Uzbekistan kako bi pomogli u rastavljanju i dekontaminaciji jednog od najvećih pogona bivšeg SSSR-a za testiranje hemijskih oružja.

Prema tvrdnjama dr Mirzajanova, Sovjeti su koristili taj pogon kako bi proizveli i testirali manje količine novičoka.

Ti nervni agensi, piše BBC, bili su dizajnirani na način da se ne mogu detektovati do tada poznatim metodama međunarodnih inspektora.

Novičok je otrovniji od drugih agensa

Neke varijante novičoka se, piše BBC, smatraju pet do osam puta otrovnijima od poznatog nervnog agensa VX.

"Radi se o opasnijem i sofisticiranijem agensu od sarina i VX-a i teže ga je identifikovati", rekao je za BBC prof. Gari Stephens, stručnjak za farmakologiju sa Univerziteta u Redingu.

BBC podseća da je upravo VX korišten prilikom ubistva polubrata severnokorejskog diktatora Kim Džon Una 2017. godine.

Koliko dugo je novičok otrovan?

Stručnjaci su podeljeni po ovom pitanju.

Dr Mirzajanov je tvrdio da se učinkovitost novičoka ne proteže na period od više meseci, ali Vladimir Uglev, naučnik koji tvrdi da je upravo on razvio verziju novičoka koja je korišćena prilikom trovanja Skripalja i njegove kćeri, kaže da je supstanca "vrlo stabilna".

Ostali eksperti navode da se radi o hemikalijama koje su razvijene da budu stabilne, odnosno da bi mogle biti otrovne mesecima ili godinama, a naročito ako se drže u zatvorenim posudama.

"Ti agensi ne isparavaju i ne rastvaraju se u vodi", rekao je za BBC Andrea Sela, profesor anorganske hemije s londonskom Universiti koledža.

Jedan od problema s novičokom je to što je manje proučavan u odnosu na druge nervne agense te ne postoje službeni naučni podaci o tome koliko dugo je otrovan.

Novičok postoji u raznim stanjima

Neki agensi iz skupine novičok dolaze u tekućem stanju, a drugi u čvrstom, što znači da mogu biti raspršeni u ultrafini prah.

Prema dostupnim podacima, neki od agensa iz te skupine su tzv. "binarna oružja", što znači da se nervni agens sastoji od dve manje toksične supstance, što pak olakšava transport, pohranjivanje i rukovanje novičokom. Kad se pomešaju, međusobno reaguju i tako nastaje aktivni otrovni agens.

"Jedan od glavnih razloga zašto je ovaj agens razvijen je taj što se njegove komponente ne nalaze na popisu zabranjenih supstanci", pojasnio je dr Stephens.

Neki efekti se primećuju vrlo brzo

Agensi iz skupine novičok su razvijeni na način da budu otrovniji od drugih hemijskih oružja, a neke verzije deluju izuzetno brzo - u periodu od 30 sekundi do dva minuta.

Glavni način izlaganja je kroz udisanje ili direktno unošenje u organizam (kroz hranu ili piće), ali smatra se da se novičok može apsorbovati i kroz kožu.

Agensi iz skupine novičok imaju slično delovanje kao i drugi nervni agensi - deluju na način da blokiraju signale od živaca prema mišićima, što uzrokuje kolaps niza telesnih funkcija.

Dr Mirzajanov je tvrdio da je prvi znak delovanja novičoka mioza, odnosno ekstremno sužavanje zenica.

Veća doza novičoka mogla bi uzrokovati grčeve i isprekidano disanje.

"Tada kreću kontinuirani grčevi i povraćanje, a konačni ishod je fatalan", pojasnio je Mirzajanov.

Mirzajanov je rekao kako postoje svojevrsni protivotrovi, poput atropina i atena, ali je naglasio da se oni ne mogu smatrati lekom.

Osoba koja je izložena novičoku morala bi skinuti odeću i oprati se sapunom i vodom.

Oči bi takođe morale biti isprane, a otrovanu osobu trebalo bi priključiti na kiseonik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: