Avganistanske vlasti nastavile sa masovnim oslobađanjem talibana

Avganistanska vlada oslobodila je skoro 200 talibana iz zatvora kako bi pokrenula dugo odlagane unutaravganistanske pregovore.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2020.

11:20

Avganistanske vlasti nastavile sa masovnim oslobađanjem talibana
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Oslobođeni talibani su iz grupe od 400 pripadnika tvrde struje talibana, čija je sudbina zaustavila mirovne pregovore između vlade i te pobunjeničke grupe, kako bi se nakon skoro dve decenije završio rat u Avganistanu, prenosi Rojters.

Prema rečima zvaničnika, grupa je u ponedeljak uveče oslobođena iz najvećeg zatvora u glavnom gradu Kabulu, dok su u isto vreme talibani oslobodili šest pripadnika avganistanskih specijalnih snaga.

"Želimo da završimo razmenu zatovrenika, kako bismo što pre nastavili mirovni protest", rekao je visoki vladin zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Izvor blizak pregovorima navodi da bi razmena zatvorenika mogla da bude završena danas.

Grupa od 400 tvrdokornih talibana je preostali deo zatvorenika čije je puštanje na slobodu iz avganistanskih zatvora predviđeno sporazumom koji su u februaru potpisali Sjedinjene Američke Države i talibani i uslov je za razgovore između vlade i te grupe.

Taj sporazum treba da omogući povlačenje američkih trupa iz Avganistana posle skoro dve decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: