Napad na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima napadnute su tokom noći, a u objekat je ubačena poruka "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica".

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2020.

10:50

Napad na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima

To je objavio na svom Fejsbuk profilu glavni imam Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić.

Kadribašić je objavio fotografije polomljenih stakala na prostorijama Islamske zajednice u i taj čin nazvao vandalskim.

"Ovome se ludilu mora stati na kraj", napisao je Kadribašić.

Pripadnici islamske veroispovesti su poslednjih dana meta napada u tom gradu.

Tokom slavlja pristalica dosadašnje opozicije u ponedeljak uveče u Pljevljima demolirane su prostorije Bošnjačke stranke, više objekata u vlasništvu pripadnika islamske veroispovesti, a fizički su napadnuta i dva muškarca islamske veroispovesti.

Mešihat islamske zajednice je ranije ocenio da u Pljevljima vladaju "haos, bezakonje i mržnja prema pripadnicima nacionalnih manjina", a situaciju uporedio sa 1992. godinom, koju pripadnici islamske veroispovesti pamte po "teroru, ubistvima, fizičkim i napadima na imovinu, uvredama, javnim poniženjima".

Tokom slavlja pristalica opozicije u nekoliko gradova u Crnoj Gori napadnute su stranačke prostorije DPS, SD, a u Podgorici je policija sprečila veći incident simpatizera opozicije i DPS.

Lideri partija sa parlamentarnim statusom ranije su osudili napade na pripadnike manjina, a čelnici opozicionih stranaka pozvali pristalice da ne slave na ulicama.

Napade i izlive mržnje prema pripadnicima nacionalnih manjina najoštrije su osudile DPS, Bošnjačka stranka i Socijaldemokratska partilja. Oni su zatražili od nadležnih da odgovorno rade svoj posao, obezbede mir i zaštite gradjane i javne resurse od napada.

Incidente je osudila i Matica crnogorska koja ih je okarakterisala kao ugrožavanje multietničke i multikonfesionalne države Crne Gore, koje sprovode "agresivni klerofašisti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: