Kineska ambasada: Tajvan je neodvojiv deo Kine

Tajvan je neodvojiv deo Kine, što je činjenica koju niko i nijedna sila ne mogu promeniti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2020.

20:59

Kineska ambasada: Tajvan je neodvojiv deo Kine
Foto: Depositphotos, daboost

1945. godine kineski narod je zajedno sa narodom drugih zemalja sveta izvojevao veliku pobedu u svetskom ratu protiv fašizma, i Tajvan je vraćen Kini, saopštila je danas ambasada Narodne Republike Kine u Beogradu.

Na portalu beogradskog lista "Danas" objavljen je tekst pod nazivom "Tajvan može pomoći svetu da se oporavi od virusa", u kome šef Odeljenja za inostrane poslove administracije Demokratske napredne stranke Tajvana Vu Džaosi otvoreno zagovara "nezavisnost Tajvana" i njegovo pristupanje UN i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U saopštenju kineske ambasade podseća se da niz međunarodnih pravnih dokumenata, uključujući deklaracije iz Kaira i Potsdama, jasno potvrđuju kineski suverenitet nad Tajvanom.

Dodaje se da, takođe, Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN jasno priznaje da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legitimna vlada koja predstavlja čitav kineski narod.

"Na svetu postoji samo jedna Kina i Tajvan je jedan njen deo, nema govora o ulasku Tajvana u Ujedinjene nacije. Svetska zdravstvena organizacija je posebna organizacija u sklopu Ujedinjenih nacija čije su članice suverene zemlje i u vezi sa pitanjem oko Tajvana treba da se drži rezolucija Generalne skupštine UN", ističe se u saopštenju.

Navodi se da su "separatističke snage ''za nezavisnost Tajvana'' izmislile razne izgovore da politizuju pitanje kontrole i prevencije epidemije (korona virusa) i pokušale da iskoriste epidemiološku situaciju da na međunarodnom planu ospore princip ''Jedna Kina''”.

"Objavljivanje ovakvih tekstova predstavlja nepoštovanje i suvereniteta Kine i međunarodnog konsenzusa. Visoko cenimo što Vlada Republike Srbije snažno podržava princip ''Jedna Kina'' i odlučno se protivi ''nezavisnosti Tajvana''. Čvrsto verujemo da će čestit i prijateljski raspoložen narod Srbije, kao i uvek, podržati kineski narod u odbrani njegovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", zaključuje se u saopštenju ambasade NR Kine u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: