NATO: Rusija krši međunarodno pravo

Ruski borbeni avioni narušili su prošlog petka vazdušni prostor koji kontroliše NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ RailwayFX
Ilustracija: Depositphotos/ RailwayFX

Oni su tada presreli američki bombarder B52 koji je leteo rutom iznad danskog ostrva Borholm u Baltičkom moru, saopšteno je iz združene komande vazduhoplovnih snaga NATO u Ramštajnu.

Ruski piloti su "ozbiljno prekrišili međunarodno pravo", navodi se između ostalog u jučerašnjem saopštenju iz NATO, preneo je CNN.

Odmah je data uzbuna danskoj eskadrili za brze reakcije da presretne ruske avione koji su se, pre susreta sa danskim pilotima, već vratili u svoju zonu letenja.

Ostrvo Bornholm se nalazi u Baltičkom moru, oko 90 kilometara istočno od Kopenhagena.

Ruska armija je saopštila da njeni patrolni lovci SU27 nisu narušili danski vazdušni prostor već su leteli iznad neutralnih voda u Baltičkom moru u nameri da presretnu američki bombarder B52, preneo je TAS reči predstavnika ruskog ministarstva odbrane.

Ovaj incident se dogodio u periodu rastućih tenzija između SAD i Rusije, koju Pentagon optužuje da je u više slučajeva intervenisala nebezbedno i neprofesionalno.

"Ovaj incident je prvi posle više godina koji nam ukazuje da je Rusija ponovo počela da primenjuje različite forme provokativnog ponašanja. Američki bombarder je leteo u okviru akcije preleta iznad teritorija 30 zemalja članica Severnoatlantske alijanse s ciljem da demonstrira solidarnost u okviru saveza", ocenjuje se u saopštenju NATO.

Ruski SU27 nedavno su presreli američki B52 iznad Crnog mora, što je američki državni sekretar Majk Pompeo ocenio kao "neprihvatljivo ponašanje".

strana 1 od 604 idi na stranu