EU upozorila Mađarsku: To što radite je diskriminacija

Evropska komisija pismom je upozorila Mađrsku na nedozvoljenu diskriminaciju ljudi na bazi nacionalnosti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2020.

13:54

EU upozorila Mađarsku: To što radite je diskriminacija
EPA/MARTIN DIVISEK

Do toga je došlo nakon informacija da su Česi, Slovaci i Poljaci izuzeti iz novih mera o zabrani ulaska u Mađarsku.

"Zabrinuti smo jer postoji jasna indikacija o diskriminaciji između EU građana. To se ne sme događati u okviru pravila EU o slobodnom kretanju", rečeno je u Evropskoj komisiji.

Mađarska je danas jednostrano zatvorila svoje spoljne granice kako bi sprečila novi talas epidemije koronavirusa.

Istovremeno, u Briselu navode da Mađarska o svojim novim merama na granicama nije obavestila niti zemlje članice niti Evropsku komisiju, iako je koordinacioni sastanak održan prošlog petka.

Komisija zahteva formalizaciju EU pravila o boljoj koordinaciji i harmonizaciji mera graničnih kontrola među zemljma članicama.

”Restrikcije koje se odnose na slobodno kretanje unutar EU moraju biti koordinisane, korišćene samo kao krajnje neophodne, proporcionalne i nediskriminatorne. To su osnove za odluke zemalja članica”, navode u Komsiji.

Dodaje se da građani moraju da dobiju jasne i sveobuhvatne informacije kako o restrikcijama i merama kao što su zabrana ulaska, formulari za popunjavanje prilikom ulazaka, ali i o zahtevima za testove, samoizolaciju ili karantin.

U Briselu ponavljaju stav da zatvaranje granica nije efikasna mera za borbu protiv pandemije i navode da će se o merama na spoljnim, ali i unutrašnjim granicama EU razgovarati na sastanku ambasadora EU koji će se sastati 2. septembra u Briselu.

Iz nemačkog predsedavanja EU Tanjugu je prošle nedelje najvljeno da će na dnevnom radu biti ažuriranje liste trećih zemalja kojima je, na osnovu epidemiološe situacije, omogućen slobodan ulazak u EU, ali da se ne očekuju ”promene na listi”.

Lista sada obuhvata 11 zemalja, a Srbija je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sa nje skinuta 15. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: