Međunarodni posmatrači: Transparentni izbori, ali nepravedna prednost DPS-a

Međunarodni posmatrači OEBS-a ocenili su danas da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori sprovedeni na efikasan i transparentan način.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2020.

17:11

Međunarodni posmatrači: Transparentni izbori, ali nepravedna prednost DPS-a
Depositphotos/natanaelginting

Međutim, oni ukazuju na to da je vladajuća partija imala "nepravednu prednost" zbog široko rasprostranjene zloupotrebe položaja i državnih resursa, kao i velike medijske pokrivenosti.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, izbori su održani u okruženju "intenzivno polarizovane rasprave" o pitanju crkve i nacionalnog identiteta.

Posmatračka misija, koja je zajednički poduhvat Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-a, navodi da su crnogorski predsednik Milo Ðukanović i drugi visoko pozicionirani zvaničnici u velikoj meri bili uključeni u kampanju, čime je, kako naglašava, zamagljena granica između države i vladajuće partije.

Specijalna koordinatorka i vođa OEBS-ovih kratkoročnih posmatrača Margareta Kederfelt ocenila je da je kampanja bila teška, ali ističe da je vladajuća stranka imala korist od neravnopravnih uslova.

Ona je navela da je pandemija koronavirusa imala uticaj na kampanju i izbore, ali je ukazala da je njen značaj manji nego značaj velikih debata u vezi sa crkvom i nacionalnim identitetom.

U saopštenju se dodaje i da zdravstveni protokoli nisu dosledno primenjivani.

Navodi se i da je kampanja bila mirna, uprkos često suprotstavljenim tonovima, kao i da su kandidati, u vreme restriktivnih mera zbog koronavirusa, uspeli da dopru do birača i pošalju svoje poruke.

Šef Ograničene misije ODIHR-a za posmatranje izbora Tamaš Mesarič ocenio je da je žalosno to što su propusti u zakonu i nedostatak nezavisnog nadzora medija omogućili zloupotrebu službenih i državnih resurasa.

"Potrebna je snažna politička volja širom političkog spektruma kako bi se poboljšao zakon i praksa izbora kroz inkluzivan proces reformi", naveo je Masarič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: