"Najvažnija poruka je da silovanje treba prijaviti odmah" VIDEO

Skandal koji već danima potresa srpsku filmsku industriju mogao bi uskoro da dobije epilog, bar tako najavljuje glumica Danijela Štajnfeld.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2020.

11:26

Foto: Printscreen, TV Prva

Ona tvrdi da se klupko o moćniku koji ju je silovao polako odmotava i da će se sve brzo saznati. Ime još krije, a javnost nagađa ko je producent silovatelj. Reagovalo je i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je zatražilo od policije da prikupi potrebna obaveštenja o navodima medija da je glumicu na početku karijere silovao jedan, kako je navedeno, "moćnik iz filmske industrije".

Kako se vodi taj postupak i može li se posle toliko godina silovanje i dokazati? O tome je za TV Prvu govorila Ivana Josifović, sudija i predsednica Upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

"Najvažnija poruka je da se, ako se bilo nađe u takvoj situaciji, ako posumnja da je žrtva bilo kakvog dela koje je portivvoljno i protivzakonito učinjeno na njenu štetu, prva i osnovna stvar je da se to prijavi odmah. Kad kažem odmah, mislim da se prijavi nadležnima, a to su svakako tužilaštvo i policija, a ne novinari. Nikome u društvu nije, a svakako ne žrtvi, u interesu da počinilac takvog jednog gnusnog krivičnog dela prođe nekažnjeno", rekla je Josifovićeva.

Dodala je da u ovoj situaciji koju imamo u medijima, ima više negativnih i više loših aspekata koji se odnose na ovo krivično delo.

"Svakako nisu sve žene potencijalne žrtve pravničke struke i da ne moraju svi biti svesni svih onih elemenata bića krivičnog dela silovanja. Međutim, svako ko oseti da je protiv njegove volje, protivzakonito učinjeno bilo šta na njegovu štetu, najsigurnija stvar je da se obrati nadležnim organima. U tom slučaju će prvo dobiti uputstva za blagovremeno i adekvatno reagovanje, a koja se u ovim slučajevima odnose na krivična dela protiv polnih sloboda u kojima govorimo i o silovanju", kaže ona.

U tom slučaju, kako kaže, ako bi se odradio ginekološki i fizički pregled, prikupili bi se dokazi u vidu bioloških tragova na osnovu kojih se radi DNK veštačenje, koje gotovo neizostavno dovodi do onoga ko je bio akter tog nezakonitog i nevoljnog seksualnog čina. Prikupljaju se i podaci koji pokazuju da li postoje neke fizičke povrede.

Šta se dešava u ovom konkretnom slučaju?

"Ukoliko postoji samo izjava oštećene, ukoliko je to jedini dokaz koji u ovoj fazi imamo, tužilaštvo će svakako pokrenuti postupak, odnosno istragu. U toj istrazi će pokušati da dođe do dokaza na osnovu kojih bi moglo da dođe do opravdane sumnje da je određeno lice izvršilo krivično delo. U situaciji kada imamo samo iskaz oštećene, bez eventualno nekih drugih dokaza, to je vrlo nepovoljna dokazna situacija", objašnjava Josifovićeva.

Ponavlja da iz ove situacije ima više potencijalno negativnih ishoda.

"Jedan je svakako onaj koji se odnosi na štetu oštećene, a drugi negativni aspkt kasnog prijavljivanja je upravo taj koji otvara jedan širok prostor za zloupotrebe. Stigmatizacija svih muškaraca u filmskoj industriji ovog momenta kada se kaže 'neki filmski producent', 'neki moćnik u filmskoj industriji', baca sumnju na jedan širi spektar muškaraca", objašnjava Josifovićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: