"Od nove crnogorske vlasti očekujem razumevanje prema Srbiji oko Kosova i da ne izlaze iz NATO"

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić smatra da nakon pobede crnogorske opozicije,, niko ne očekuje da Crna Gora povuče priznanje tzv. Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2020.

12:58

Screenshot TV Prva

Međutim, kako je rekla za Kosovo onlajn, iskreno se nada da će nova koaliciona vlada imati više razumevanja za potrebe Srbije i da će imati nešto fleksibilniji i kreativniji pristup za rešenje odnosa Beograda i Prištine.

"Da citiram predsednika Vučića što smo sinoć čuli sa Bleda. Veoma je bitno da Srbija ne izađe iz procesa dijaloga sa potpunim osećajem poraženosti, zapostavljenosti i nepravde. Srbija ustvari traži vrlo male ustupke i ima vrlo jake argumente. Ne vidim zašto se Milo Đukanović toliko bunio da Srbija ima svoju potrebu za korekcijom administrativne linije“, rekla je Milić.

Kako kaže, najavljena koalicija prosrpskih partija i stranke koju vodi Albanac Dritan Abazović možda bi imala nešto fleksibilniji pristup kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine.

"Videćemo. Pogotovo ako se vlada bude relativno brzo formirala, da li će biti pametniji i manje uplašeni, na bitnu ideju Beograda kao što je 'Mini šengen'. Mislim da bi nova koaliciona vlada mogla bolje da objasni građanima Crne Gore, pogotovo teško pogođenim posle kovida i loše turističke sezone, zašto je bitno ekonomsko povezivanje, da to nije velika srpska hegemonija, nego 'win-win' situacija za sve“, ocenila je Milić.

Napominje da je sada bitno da nova crnogorska vlada postavi neke prioritete kojima će se voditi njihova politika.

"Vladavina zakona je prva stvar, fleksibilnost prema beogradskim zahtevima i očekivanjima ili eventualno zajedničko kreativno rešenje je drugo, treće je ‘Mini šengen' i četvrto, takođe bitno, mislim da ne bi bilo pametno dovoditi u pitanje članstvo Crne Gore u NATO na bilo koji način“, rekla je Milić i dodala da se upravo članstvom u toj organizaciji, između ostalog, garantuje evropski put Crne Gore.

Podsetila je da je za Srbiju članstvo u EU strateški cilj, i da bi samim tim trebalo da podrži i težnje Crne Gore ka evropskoj integraciji.

"Nova kolacija ne bi trebalo da bude kritična prema NATO, treba da shvate i da čuju poruke koliki je značaj Kfora za Srbe na Kosovu i za samu Srbiju. Svaki pokušaj revidiranja te odluke bi bio izuzetno pogrešan i štetan, apsurdno, ali štetan upravo na interese Srbije na Kosovu, koja pokušava da se u vrlo teškim uslovima izbori za kompromis koji bi Srbiju zadržao na evropskom putu“, ocenila je Milić.

Kako je rekla, ko god da formira vladu, nada se da će imati u vidu interese Srbije i Srba sa Kosova.

"Pogoršanje odnosa ili bilo kakvog statusa Crne Gore sa NATO, samo bi otežalo saradnju Srbije sa Kforom u ovom kritičnom periodu, kada je Kfor najpotrebniji i kada vidimo iz dana u dan, od zaštite manastira Visoki Dečani, dalje ZSO, zavisi od dobre volje pojedinih kosovskih lidera, a ne od vladavine prava na Kosovu, pa je onda dodatno uloga Kfora, po meni vrlo bitna“, napomenula je Milić.

Komentarišući dobar izborni rezultat stranke Dritona Abazovića, inače Albanca, koji je više puta napomenuo da je spreman na formiranje koalicije i sa prosrpskim strankama u Crnoj Gori, Milić je ocenila da predlog o ekspertskoj vladi ne treba tako lako odbaciti.

"Po meni je vrlo bitno što su Abazović i njegova lista, ostvarili dobre rezultate. Ne bi me iznenadilo da se usvoji predlog o ekspertskoj ili prelaznoj vladi, koju je upravo Abazović i izneo. Mislim da o tome treba dobro razmisliti. Crnoj Gori nisu potrebne velike korekcije ni spoljne ni unutrašnje politike, ali joj je potreban onaj važan kolektivni faktor, koji po meni predstavlja, između ostalog i politika Dritona Abazovića“, zaključila je direktorka Centra za evroatlanske studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: