"Srbija nije kao vi, kod nas se diže spomenik Stefanu Nemanji, a ne Medlin Olbrajt" VIDEO

Bled -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras sa Bleda gde boravi na 15. Bledskom strateškom forumu.

Izvor: B92
Podeli
INSTAGRAM &BUDUCNOSTSRBIJEAV&
INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Pročitajte još:

Vučić se na Bledu sastao se sa premijerom Slovenije; Očekuje se razgovor sa Lajčakom FOTO

On je rekao da je imao korisne razgovore i to tako da na najbolji mogući način unapredi odnose sa Slovenijom.

"Govorio sam o problemima sa kojima se Srbija suočava po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Vučić i dodao da misli da smo nadomak značajnih promena.

Vučić je rekao da će razgovarati o tome da Srbija nauči da prihvati da bude gubitnik svega što se zbivalo u 90-ih i prođe kroz katarzu, ja ću reći da mislim da je loše da Srbija bude unižena.

"Srpski narod niko ne sme da nipodaštava i daje ulogu trećerazrednog naroda koji će da plati ceh u kafani", rekao je on.

Vučić je najavio da će sutra u 12 sati razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merlek, prevashodno o pitanju Kosova i Metohije.

"I poseta Vašingtonu i Briselu biće teme, napravio sam mini plan šta bi trebalo da izložim najmoćnijoj ženi sveta i izborim se za bolju opciju za Srbiju", rekao je on.

Kazao je da će moliti i Angelu Merkel i svet da brinu da Srbija ne bude unižena, te da se Srbi ne osećaju kao poraženi.

Na pitanje o dijalogu u Vašingtonu, Vučić je rekao da je poruka građanima Srbije da budu mirni, jer neće uraditi ništa protivno interesima Srbije.

"Niko nam ništa nije ponudio što bi bilo kompromis. Još jednom da poručim Hotiju - ne troši novac na kerozin, možeš sa nama, imamo direktnu liniju za Njujork. Srbiji morate da ponudite kompromis, a ne da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa", rekao je on.

Dodao je da Srbija ima jače rukovodstvo od Prištine.

"Srbija nije kao vi, kod nas se diže spomenik Stefan Nemanji a ne Medlin Olbrajt. Mi imamo viševekovnu tradiciju države, a ne da nam pretite ratnim odštetama", poručio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras na Bledu s predsednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom.

To je prvi susret dvojice državnika, nakon što je Janša u martu po treći put izabran za premijera Slovenije.

Razgovaralo se o evrointegracijama, bilateralnim odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji, kao i o sutrašnjem Bledskom strateškom forumu.

Na Bledu se sutra održava 15. Bledski strateški forum (BSF), a Vučić će biti jedan od glavnih govornika na liderskom panelu "Evropa posle Bregzita i Kovida 19".

Na glavnom panelu putem video linka govoriće i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Govoriće i premijeri Italije Ðuzepe Konte, Češke Andrej Babis, Poljske Mateuš Moravejcki, Mađarske Viktor Orban, Hrvatske Andrej Plenković i domaćin Slovenije Janez Janša.

Vučić će po završetku zvaničnog panela imati odvojen sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, što je posebno važno zbog razgovora koji slede u Vašingtonu 4. septembra i tri dana kasnije, 7. septembra, u Briselu.

Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor prirediće svečani ručak u čast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu