Nemačka se meša u evropsko žarište koje nema veze sa koronavirusom

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas na prekid vojnih vežbi na istočnom Sredozemlju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.08.2020.

20:11

Nemačka se meša u evropsko žarište koje nema veze sa koronavirusom
Getty Images/Adam Berry / Stringer

Mas smatra da je to neophodno kako bi se ublažile tenzije i stvorili uslovi da NATO saveznici Grčka i Turska reše spor oko prava na eksploataciju energije u moru.

On je to izjavio uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Berlinu na kome između ostalog treba da raspravljaju i o situaciji u istočnom Sredozemlju i pokušaju da ubede svoju članicu Grčku i njenog suseda Tursku da se povuku sa ivice sukoba.

Mas, koji je početkom ove nedelje posetio Atinu i Ankaru, naglasio je potrebu da se "stvore uslovi da Turska i Grčka direktno reše svoje probleme".

"Situacija je i dalje veoma teška'', rekao je Mas. "Preduslov ovih razgovora je da se vežbe koji se odvijaju na istočnom Sredozemlju okončaju - svaka strana može da da svoj doprinos tome i tako stvori prostor za diplomatske razgovore, jer sigurno strane neće sedeti za stolom ako su ratni brodovi na istočnom Sredozemlju.''

Napetosti između Grčke i Turske rastu već nedeljama, nakon što je Turska poslala svoj brod Oruk Reis za podvodna istraživanja, u pratnji ratnih brodova.

Atina, koja tvrdi da brod istražuje u oblasti u kojoj Grčka ima ekskluzivna prava na potencijalnim nalazištima gasa i nafte, poslala je ratne brodove kako bi posmatrali i pratili tursku flotu.

Turska osporava tvrdnje Grčke, insistirajući da mala grčka ostrva u blizini turske obale ne bi trebalo da se uzimati u obzir pri razgraničavanja na moru.

Ankara optužuje Atinu da pokušava da uzme nepravedan deo resursa istočnog Sredozemlja.

Obe zemlje izvode vojne vežbe u tom području. Danas je Francuska trebalo da se pridruži Italiji, Grčkoj i Kipru u trodnevnim vojnim vežbama.

U međuvremenu, Turska je saopštila da će održati vojne vežbe od 1. do 2. septembra na južnoj obali Sredozemlja, nasuprot Kipru. Takođe je saopštila da produžava istraživanja broda Oruk Reis do 1. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: