Očekuju se katastrofalne oluje, ekstremni vetrovi i poplave

Uragan Lora postao je uragan četvrte kategorije i očekuje se da će izazvati "katastrofalne oluje, ekstremne vetrove i poplave".

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2020.

06:58

Očekuju se katastrofalne oluje, ekstremni vetrovi i poplave
Tanjug/NOAA via AP

Pogođene oblasti će biti u severozapadnom delu Meksičkog zaliva, saopštio je Nacionalni centar za uragane, a prenosi Glas Amerike na srpskom.

Na satelitskim snimcima vidi se da je u proteklih nekoliko sati Lora postala "zastrašujuće snažan uragan", koji bi mogao da dovede do potapanja čitavih naselja.

"Kada se stanovnici nekih delova probude u četvrtak ujutru, neće verovati šta se dogodilo", kaže Stejsi Stjuart, specijalistkinja Nacionalnog centra za uragane i najavila da talasi mogu da budu viši od četiri i po metra.

Lora je u protekla 24 sata ojačala skoro 70% i dostigla status kategorije 3, sa vetrovima maksimalne jačine od oko 185 kilometara na sat. Dolasku oluje prethodiće udari vetrova jačine skoro 210 kilometara na sat, a voda bi mogla da prodre u kopno duž obale od Teksasa do Misisipija. Upozorenja na uragan su izdata od San Luis Pasa u Teksasu do Intrakostal Sitija u Luizijani.
U toku je najveća evakuacija u SAD za vreme pandemije a više od pola miliona ljudi u utorak je dobilo naređenje da napusti deo obale Meksičkog zaliva duž granice Teksasa i Luizijane.

Pozivajući stanovnike jugozapadne Luizijane da se evakuišu pre nego što je prekasno, guverner Luizijane Džon Bel Edvards ih je upozorio da do svoje destinacije, gde žele da sačekaju kraj oluje, moraju da stignu do podneva, kada će efekti oluje početi da se osećaju u toj državi.

Vlasti su pozvale građane da odsedaju kod rođaka ili u hotelskim sobama da bi se sprečilo širenje koronavirusa. Autobusi su opremljeni zaštitnom opremom i sredstvima za dezinfekciju i prevoziće manje putnika, da bi se sačuvala razdaljina, navode zvaničnici iz Teksasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: