Dogovoren datum, Srbi dobijaju novi praznik

Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik - 15. septembar, koji će se obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.08.2020.

13:03

Dogovoren datum, Srbi dobijaju novi praznik
Ilustracija: Deposit photos/Anton_Sokolov

To je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front", rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji nakon sastanka državnog vrha sa političkim predstavnicima RS.

To bi, kako je rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta, gde bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod, i da je muka, kao i uspeh, jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih.

"Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda", rekao je Vučić i dodao da se prethodnih godina videla kako to treba da se čini, jer čak i kada ne misle isto sa obe strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša reč, a kamoli da jedni drugima zabranjuju ulazak.

To će, dodao je, biti i prilika da se ostvaruju i bolji politički, ekonomski rezultati, a bićemo bliži jedni drugima, i bez ugrožavanja ijednog pravnog akta, ili bilo koga drugog.

Vučić je poručio da je važno da se sačuvaju Srbija i RS od bilo kakvih rizika, ugrožavanja i opasnosti.

"Dosta smo muka i ratova imali u prošlosti. Vreme je mira, za razmišljanje o budućnosti i zato sa drugima moramo da razgovaramo, da pronalazimo zajednički jezik. Ali, oni koji misle da pretnjom sukobima i ratovima, mogu da ostvare ciljeve - to je mnogo opasno i uplašeni smo takvim pretnjema i nadam se da nikome neće pasti na pamet da ih sprovede", zaključio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: