Niz napada u Avganistanu, ubijeno 17 osoba

Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina njih je ranjeno u današnjem nizu napada u Avganistanu.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2020.

16:46

Niz napada u Avganistanu, ubijeno 17 osoba
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Među njima je i samoubilački bombaški napad kamionom na bazu avganistanskih snaga na severu zemlje, koji su izvršili talibani, saopštili su zvaničnici.

Do nasilja je došlo u vreme kada su porasla očekivanja da bi uskoro mogli da otpočnu pregovori između avganistanske vlade i pobunjenika, u okviru sporazuma koji je u februaru postignut između SAD i talibana, prenosi AP.

Portparol guvernera provincije Balh Munir Ahmad Farhad rekao je da su tri osobe ubijene u samoubilačkom bombaškom napadu kamionom u ovoj provinciji - dva avganistanska vojnika i jedan civil.

Prema prvobitnim izveštajima portparola vojnih snaga na severu Avganistana, najmanje šest pripadnika vojske i oko 35 civila ranjeno je u eksploziji kamiona, u kojoj je uništeno ili oštećeno na desetine okolnih kuća.

On je izjavio da među povređenim civilima najviše ima žena i dece.

Portparol talibana preuzeo je odgovornost za napad u Balhu.

On je na Tviteru saopštio da je u ovom napadu ubijeno na desetine pripadnika vojske, mada talibani često umeju da preuveličavaju broj žrtava u svojim napadima.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani osudio je napad u Balhu i naglasio da je povećan broj napada talibana na velike avganistanske gradove, uprkos sporazumu iz februara.

On je dodao da talibani moraju da prekinu sukobe i ubistva Avganistanaca, prihvate prekid vatre i započnu direktne pregovore sa vladom Avganistanaca.

U odvojenom napadu u Balhu, naoružani napadači ubili su pet osoba, uključujući bivšeg vojnog zapovednika Abdula Raufa, dvojicu njegovih sinova starosti od 10 i 11 godina i još dvojicu muškaraca, rekao je portparol pokrajinske policije.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za taj napad, a portparol pokrajinske policije tvrdi da je meta bio upravo Rauf i poručuje da je u toku istraga.

U utorak je izvršen i napad na kontrolni punkt provladinih snaga u provinciji Gor, u kojem je ubijeno osam, a ranjeno pet vojnika, rekao je portparol guvernera te provincije.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad u Goru, ali vlasti smatraju da iza njega stoje talibani.

Takođe, zbog bombe bačene pored puta, u Kabulu je stradao jedan policajac, dok su jedna policajka i njen vozač ranjeni kada su nepoznati napadači otvorili vatru na njih, rekao je portparol šefa policije u Kabulu.

Ni za ove napade niko nije preuzeo odgovornost, a sumnja se da bi iza njih mogli da stoje talibani ili Islamska država.

Civili u Avganistanu i dalje snose teret rata u ovoj zemlji, uprkos pokušajima da se pokrenu pregovori između vlade u Kabulu i talibana.

Pregovori su predviđeni mirovnim sporazumom potpisanim u februaru između Sjedinjenih Država i talibana, ali je njihovo otpočinjanje konstantno odlagano, što je izazvalo nezadovoljstvo Vašingtona. Postojala su očekivanja da će pregovori početi ranije tokom ovog meseca.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen u julu, u prvoj polovini 2020. godine u sukobima u Avganistanu poginula su 1.282 civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: