Stižu potvrde onoga o čemu se govorilo: Virus se vraća kod izlečenih, ovako može unedogled

Jedan pacijent u Holandiiji i još jedan u Belgiji potvrđeni su kao slučajevi ponovne infekcije koronavirusom.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2020.

09:51

Stižu potvrde onoga o čemu se govorilo: Virus se vraća kod izlečenih, ovako može unedogled
Foto: Getty Images, Sascha Schuermann

Kako je javio holandski javni radio-difuzni servis NOS, ove sedmice se već pojavila informacija o tome da je jedan muškarac u Hongkongu ponovo zaražen koronavirusom četiri i po meseca pošto se oporavio od infekcije.

U izjavi za holandski javni servis, virusolog Marion Kopmans rekla je da je ponovo zaraženi pacijent iz Holandije stariji čovek sa oslabljenim imunim sistemom.

Kako navodi Rojters, potrebna su genetička ispitivanja da bi se utvrdilo da li između slučajeva ponovne zaraze postoji razlika u soju virusa.

Kopmansova, koja je stručna savetnica holandske vlade, dodala je da slučajevi reinfekcije ne predstavljaju iznenađenje, ali da treba ustanoviti da li je ta pojava učestala.

Po rečima virusologa Marka van Ransta, pacijent iz Belgije ima blage simptome kovida 19, a njegov slučaj pokazuje da antitela razvijena u organizmu prilikom prve infekcije nisu bila dovoljna da spreče ponovnu zarazu nešto drugačjom varijantom istog virusa.

Objašnjenje stiglo iz Hrvatske

Direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić komentarisala je prvi potvrđeni slučaj osobe koja je drugi put pozitivna na koronavirus, te istakla da takve mogućnosti postoje kod svake infekcije.

"Puno je još nepoznanica, ali milioni ljudi su oboleli, kreću se i dalje u tim područjima gde su epidemije i nisu ponovo inficirani, ponovo oboleli", rekla je dr Markotić u jutarnjem programu HRT-a.

Dodala je da je imunološki odgovor, prema dosadašnjim saznanjima, značajan i snažan i da je druga dobra stvar kod tog primera da pacijent zasad nema nikakve simptome.

Markotićeva je rekla da je ove godine izuzetno važno vakcinisati se protiv sezonskog gripa jer bi, kaže, kombinacija velike epidemije gripa i kovida mogla dodatno da zakomplikuje i težinu kliničke slike kod obolelih.

"Vakcinisanje bi smanjilo pritisak na zdravstveni sistem", dodala je i istakla da vakcinisanjem u ovoj situaciji ne štitimo samo sebe nego i sve ostale oko sebe.

O epidemiološkom stanju u Hrvatskoj, Markotićeva kaže da nije alarmantno i da se broj pozitivnih povećava u celom svetu.

"Problem je da ljude možeš spasiti od svega osim od njih samih", rekla je Markotićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: