"Apsolutne neistine da MUP koristi sistem za prepoznavanje lica"

Direktor policije Vladimir Rebić odbacio je kao "apsolutno" neistinite navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova koristi tzv. sistem za prepoznavanje lica.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2020.

18:36

Screenshot/TV Prva

Rebić je sa poverenikom za informacije od javnog značaja Milanom Marinovićem razgovarao o značaju upotrebe sistema video nadzora u cilju povećanja bezbednosti građana i njihove imovine, kao i o korišćenju biometrijskih podataka putem tog sistema.

Kako je saopštio MUP, sagovornici su ocenili da je uvodjenje savremenih tehnologija u cilju borbe protiv kriminala značajno, ali i da je važno da bude uskladjeno sa zakonskom regulativom.

Marinović je rekao da se postojeći sistem video nadzora, koji je postavljen u Beogradu, koristi u skladu sa zakonom što je, kako se navodi, konstatovano u izveštaju Poverenika, nakon što je prošle godine sproveden postupak nadzora u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Poverenik je dodao da je potrebno uspostaviti odgovarajući zakonski okvir za obradu biometrijskih podataka, odnosno za korišćenje identifikacije lica upotrebom sistema video nadzora dok je direktor policije naveo da će MUP, "kao i do sada", sistem video nadzora koristiti isključivo u skladu sa zakonom.

Tokom razgovora je ocenjeno da bi navedena metoda obrade podataka, koja je uspostavljena i u nekim od najrazvijenijih demokratskih zemalja, mogla dati rezultat prilikom otkrivanja učinilaca najtežih krivičnih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: