Kon: Situacija više nije vanredna

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna.

Izvor: RTS

Utorak, 25.08.2020.

09:40

Kon: Situacija više nije vanredna
Printskrin: TV Prva/ arhiva

Ipak, kako je istakao, prerano je reći da je svaki rizik završen.

Kon je za RTS rekao da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju.

"Kada je reč o otvaranju institucija kulture, one će morati redovno da se provetravaju, dezinfikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posetilaca mora biti najmanje metar i po levo, desno, napred i nazad. To je devet kvadratnih metara po čoveku", rekao je Kon.

On je naveo da članovi ansambla moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a biraće se i predstave u kojima ima najmanje učesnika.

"Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se pre svega odnosi na bioskope", naglasio je Kon.

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja.

Kon je ukazao da odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može biti doneta, kako je rekao, i "preko kolena", već mora biti dobro razmotrena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: