Sutra obeležavanje stradanja Srba u Gruborima; I hrvatski ministar obelezava godišnjicu

U zaseoku Grubori, sela Plavno, nadomak Knina, sutra će biti održana komemoracija srpskim žrtvama, civilima koji su ubijeni su u tom mestu, 25. avgusta 1995.

Izvor: Tanjug
Podeli

Obeležavanju dve i po decenije od tog zločina počinjenog tokom operacije "Oluja obruč" prisustvovaće i predsednik Hrvatske Zoran Milanović i ministar branitelja Tomislav Medved.

Prisustvo ministra branitelja u Gruborima deo je ranijeg dogovora, prema kojem je na obeležavanju operacije "Oluja", početkom meseca, u Kninu učestvovao predstavnik hrvatskih Srba, potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević.

Specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom Veran Matić, uoči komemoracije, u autorskom tekstu na portalu "javniservis.net", najavio je da će joj prisustvovati i grupa bivših meštana Grubora, koji sada žive u Leštanima, sa kojima će se razgovarati o održivom povratku u potpuno napušteno selo, što je, kako je kazao, dokaz da se neće sve završiti na izjavama i govorima na komemoraciji.

Izrazio je i uverenje da to što će, osim Milanovića i Medveda, komemoraciji u zaseoku Grubori prisustvovati i ministarka regionalnog razvoja, kao i direktor Centralnog državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, znaci i rešenost da se izgradi put i obnove kuće onih koji su izbegli pre 25 godina, a žele da se vrate i da će se pronaći način da njihov povratak bude održiv.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je početkom meseca da je odlazak Miloševića u Knin suviše važno pitanje, koje je trebalo doneti zajednički i sa Srbijom i sa Republikom Srpskom, a da je njegov stav da je Oluja bila najveće etničko čišćenje i da mu ne pada na pamet da učestvuje u proslavljanju i legitimisanju te operacije.

Politički predstavnici Srba iz Hrvatske su, kazao je, tu odluku suštinski doneli sami. Pojedini analitičari u Srbiji smatraju da je hrvatski državni vrh, time što su se "svi uhvatili" za komemoraciju u Gruborima i Plavnom, želi da naglasi da su zločini nad Srbima izolovani incidenti, a ne sistematsko uništavanje celog naroda, te da komemoracija za šest mrtvih znači da se svi zločini "Oluje" svode na šest staraca, a ne stotine hiljada ljudi koji su progonjenji i na hiljade stradalih.

S druge strane premijer Andrej Plenković rekao je početkom meseca da se prisustvom Medveda na obeležavanju zločina počinjenog u Gruborima nakon "Oluje" šalje snažna poruka vlade o tome da se moraju poštovati sve žrtve i dostojno obeležiti ta mesta.

Sam Medved rekao je ranije da mu nije bilo teško da donese odluku o odlasku u Grubore, gde su pojedinci iz hrvatskih jedinica, kako je naveo, počinili ratni zločin.

Srpske civile u zaseoku Grubori ubili su pripadnici antiterorističke jedinice "Lučko" u sastavu Specijalne policije Hrvatske tokom akcije "Oluja obruč", odnosno nakon operacije "Oluja", 25. avgusta 1995. godine.

Zločin je izvršen nad svim preostalim civilima srpske nacionalnosti zaseoka Grubori, u sastavu naselja Plavno, Plavljanska dolina, opština Knin, u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine.

Ubijeno je šest srpskih civila, a sve kuće u Gruborima su zapaljene.

Tada su ubijeni Marija Grubor (90), Miloš Grubor (80), Jovo Grubor (65), Milica Grubor (51) i Ðuro ?aranović (41).

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu krajem 2010. godine podiglo je optužnicu protiv trojice bivših pripadnika hrvatske Specijalne policije zbog ratnog zločina u Gruborima.

Optuženi Franjo Drlje, koji je bio komandir grupe, , Božidar Krajina i Igor Beneti su 25. avgusta 1995. godine u Plavljanskoj dolini, tokom akcije pretraživanja terena nazvanoj "Oluja obruč", ušli u zaseok Grubori, ubili šest preostalih srpskih civila i zapalili sve kuće.

Ipak, 2014. godine Županijski sud u Zagrebu doneo je oslobađajuću presudu, jer je zaključio kako nema dokaza da su Drljo i Krajina počinili zločin koji im se stavlja na teret.

Vrhovni sud Hrvatske 2016. godine, nakon žalbe Tužilaštva, ukunuo je presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje, ali je ono 2016. godine ponovo završeno oslobađajućom presudom.

Tu presudu hrvatski Vrhovni sud je potvrdio 2019. godine.

Komemoracija će početi u selu Plavnom, pored krsta postavljenog za žrtve celog sela, a nastaviće se u njegovom zaseoku Grubori, kod krsta postavljenog za tamošnje žrtve.

Komemoraciju organizuje Srpsko nacionalno veće u Hrvatskoj.

I hrvatski ministar obelezava 25 godina od zločina u Gruborima

Četvrt veka od zločina u Gruborima, kod Knina, kada je na kućnom pragu ubijeno šestoro Srba, biće obeleženo sutra u prisustvu hrvatskih zvaničnika, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

Koordinacija je saopštila da bi uz predstavnike Srba, ovogodišnjoj komemoraciji u Gruborima trebalo da prisustvuje i ministar branitelja u Vladi Hrvtske Tomo Medved i njegov dolazak ocenila kao simbolican početak suočavanja hrvatskog društva sa prošlošću.

"Jovo, Miloš, Marija, Milka i Jovan Grubor i Ðuro Karanović ubijeni su u zaseoku Grubor 25. avgusta 1995. godine", navela je Koordinacija i podsetila da njihovo ubistvo predstavlja tipičan primer zlodela nad Srbima nakon "Oluje".

Koordinacija je pozvala vlast u Hrvatskoj i Srbiji da pitanja nestalih, procesuiranje ratnih zločina, suočavanja sa prošlošću hitno reše.

"Bez istine i pravde za sve žrtve, bez suočavanja s prošlošću svih društava na tlu bivše Jugoslavije, nema istinskog začeljenja ratnih rana i normalizacije međuetničkih i međudržavnih odnosa", ocenili su.

Koordinacija podseća da su predstavnici UN na delu uhvatili pripadnike Antiterorističke jedinice Lučko ''''Alfa'''' koji su 25. avgusta upali u selo i pobili šestoro ljudi.

"Zatekli su čaure oko tela i zapaljene kuće, zabeležili su brojeve tablica policijskih vozila koja su stajala u blizini, a mrtve ljude i kuće u plamenu snimili kamerom", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, hrvatski general Ivan Čermak, je za Hrvatsku televizjavu izjavio da se u Gruborima odigrao ''''vatreni okršaj između specijalne policije i zaostalih četničkih grupa''''.

Hrvatsko pravosuđe oslobodilo je, kako dodaju, optužene zločince, a prema obrazloženju sudije Branka Majerovića utvrđeno je da je hrvatska vojska ispred kuća ubila nevine i stare i da je osramoćena elitna jedinica hrvatske vojske i svedena na prizemni nivo srpskih dobrovoljačkih bandi, koje su harale Hrvatskom.

strana 1 od 2 idi na stranu