"Postavljam pitanje premijeru da li je i gde je video da marširaju mladići u partizanskim uniformama"

Istoričar Hrvoje Klasić je, povodom izjava premijera Andreja Plenkovića tokom posete Golom otoku, izjavio da sa njim uvek postoji sumnja u ekvidistancu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.08.2020.

11:14

To je, kako kaže, došlo do izražaja kada je u kontekstu Grubora Plenković gvorio o hrvatskim žrtvama.

"Kada se govori o Srbima govori se o propustima, a to su pojedinačna i masovna smaknuća, koja su trajala nedeljama i mesecima nakon akcije Oluja”, rekao je Klasić u izavi za zagrebačku N1 tv.

Plenković ga je, kaže, juče na Golom otoku podsetio na izjavu bivše hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović opskurnom nedeljniku kada je najavila drugu kandidaturu, i rekla da je ustaški poglavnik Ante Pavelić pravio “neke greške zbog kojih su posledice imali Hrvati”.

Istakao je da treba postavljati važna pitanja, a ne, kako je rekao, “nabacivati se pomirenjem”.

"Ne treba miriti civilizirane ljude, a nacionaliste s obe strane, hrvatske i srpske, isto ne jer oni to niti ne žele. Ključno je pitanje jesu li odgovorni za zločine odgovarali", navodi Klasić uz zaključak da ljudima malo znači pomirenje kada 20 godina žive bez struje i vode.

Komentarišući posetu Plenkovića Golom otoku uoči sutrašnjeg obeležavanja godišnjice ubistva šest srpskih civila obilježavanje u Gruborima, I njegovu izjavu o „kulturi sećanja i dijaloga“ koju treba njegovati, Klasić smatra da su poruke dobre, ali i upozorava da smo poslednjih 30 godina imali “nekulturu sećanja i monologe umesto dijaloga”.

Naveo je da je juče bio malo razočaran jer se uglavnom poslednjih godina obeležavaju žrtve komunističkih režima, a glavno je pitanje zašto to sve skupa radimo, odnosno koje su to poruke koje treba preneti dalje

"Postavljam pitanje premijeru da li je i gde je video da marširaju mladići u partizanskim uniformama koji pišu grafite da treba ubijati i silovati, da se skupovima poziva Jugoslavija i negira Goli otok? Istovremeno podsećam na brojne primere poslednjih 30 godina marširanja s ustaškim znakovljem, pozivanja NDH i Ante Pavelića, ulica nazvanih po ustašama… Kad to stavite na sto, mi se suočavamo s nečim sa čim treba, ali od čega nam ne preti opasnost, a s onim od čega postoji opasnost, ne", zaključio je Klasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: