Prete izbacivanjem migranata; "EU se pravi da ništa ne vidi"

Predsednik regije Sicilija Nelo Musumeci naredio je da se na ostrvu zatvore prihvatni centri za migrante.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.08.2020.

13:43

Prete izbacivanjem migranata;
EPA-EFE/ Ricardo Garcia

Zatražio je da se organizuje avio-most za prebacivanje migranata u druge delove Italije, navodi agencija Ansa.

Njegov zahtev je jedan u nizu apela koje u poslednja dva meseca šalju lokalne vlasti vladi u Rimu, nakon pojačanog dolaska migranata sa obala Afrike na Siciliju, koja je najbliži deo evropskog kopna za one koji beže iz Afrike.

U Italiji je na snazi odredba da se migranti ravnopravno distribuiraju u sve regije, a takođe postoji i dogovor među zemljama Evropske Unije o zajednickom prihvatu migranata bez obzira gde uđu na teritoriju EU.

“Evropski i nacionalni dogovori o migrantima su napušteni, EU se pravi da ništa ne vidi, a vlada u Rimu ignoriše naše zahteve i podcenjuje probleme naše male zajednice koja je simbol dobrodošlice i prihvata nevoljnika. Sada među stanovništvom napetost raste, i ostavljajuci nas same zele da se pretvorimo u rasiste, narod Sicilije koji je uvek do sada pruzao pomoc i prihvatao migrante”, izjavio je predsednik regije Sicilija.

On je zatrazyio da vlada u Rimu obnovi prošlogodišnju odluku, o “zatvaranju italijanskih luka za migrante”, koju je uveo tadašnji ministar unutrašnjih poslova lider partije “Liga” Mateo Salvini.

Odluka je bila predmet mnogih polemika i suprotnih stavova ne samo u Italiji vec i na međunarodnom nivou.

Nova pretnja i zahtev predsednika Sicilije Musumecija usledili su nakon što je međunovopridoslim migrantima otkriveno 38 novih slučajeva zaraze od koronavirusa.

U međuvremenu međi izveštavaju da je u u gradicu Favara, u provinciji Agridzento, zapaljen i poptuno izgoreo brod “El Peskador”, koji je bio postavljen na gradskom trgu kao spomenik-simbol dobrodoslice migrantima.

Brod su postavili 2015. godine, fratri iz konventa Sveti Anto od Novare, da bi podigli svest lokalnih ljudi o potrebi i lepoti prihvatanja stradalnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: