"SAD duboko zabrinute zbog situacije u Belorusiji"

Sjedinjene Države i dalje su duboko zabrinute zbog "ozbiljnih propusta" na predsedničkim izborima u Belorusiji, rekao američki državni sekretar Majk Pompeo.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
 EPA/Anna Moneymaker / POOL
EPA/Anna Moneymaker / POOL

On je dodao da Vašington podržava međunarodne napore da se nezavisno razmotre izborne neregularnosti.

"Sjedinjene Države podržavaju princip slobodnih i fer izbora koji odražavaju volju naroda u Belorusiji. Na izborima 9. avgusta nije ispoštovan taj princip. Podržavamo međunarodne napore da se nezavisno ispitaju izborne neregularnosti u Belorusiji, kršenja ljudskih prava u vezi sa izborima i obračun koji je usledio", saopštio je Pompeo, prenosi Glas Amerike.

Belorusija se suočava sa najvećom političkom krizom od raspada Sovjetskog Saveza. Desetine hiljada demonstranata odbacuju pobedu predsednika Aleksandra Lukašenka na izborima 9. avgusta za koje njegovi protivnici tvrde da su namešteni.

Policija je privela više od 6.000 ljudi tokom prvih dana protesta i ispalila gumene metke i suzavac. Desetine demonstranata i policajaca su povređene u sukobima, a dve osobe su stradale.

Pompeo je rekao da snažno osuđuje nasilje protiv mirnih demonstranata i novinara u Belorusiji, kao i hapšenje opozicionih kandididata i učesnika protesta. Takođe je zatražio da se odmah oslobode oni koji su "nepravedno pritvoreni" i da se utvrdi sudbina nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu