BiH najavila moguće pomeranje početka školske godine

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva BiH najavio je mogućnost odlaganja početka nove školske godine za 15 dana zbog nestabilne epidemiološke situacije.

Izvor: B92, klix.ba

Četvrtak, 20.08.2020.

14:53

BiH najavila moguće pomeranje početka školske godine
Ilustracija: Depositphotos/ belchonock

Tako bi nastava u BiH mogla da počne od 15. septembra.

Stručnjaci federalnog ministarstva zdravstva zakazali su sutra u Konjicu sastanak s predstavnicima nadležnih kantonalnih ministarstava na kojem će detaljno razmotriti aktuelnu situaciju i doneti finalne zaključke vezane za početak školske godine, prenosi portal Kliks.

"Epidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da ne krenemo s nastavom u predviđenom roku", kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

"Prioritet je zaštita dece, ali rizik jeste i prenos virusa iz škola u domaćinstva. Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, onlajn nastava ne može biti jedino prihvatljivo rešenje, a na neke uzraste nije ni primenljiva, kao što su to učenici d prvog do četvrtog razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rešenje. Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do četvrtog razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola", rekao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

On je naglasio kako je važna i edukacija roditelja, nastavnika i učenika o bolesti kovid 19, odnosno podizanje njihove svesti o širenju lažnih vesti i zabluda o virusu. Pažnja će se posvetiti i pripremi za eventualne situacije pojave zaraze u školama.

U Bosni i Hercegovini danas je zabeleženo 340 novih slučajeva, te ova zemlja sada vodi kada je reč o broju slučajva na dnevnom nivou u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: