"Ovo će da bude nova Sveta Sofija" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej obišli su radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/ buducnostsrbijeav
Foto: Printskrin/ buducnostsrbijeav

Vučić je tokom posete rekao da će Hram biti veličanstveno mesto te da će "Hram Svetog Save biti nova Sveta Sofija".

Poseti su prisustvovali i drugi predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i Rusi, koji učestvuju u radovima.

"Veoma sam srećan zbog ovoga, iako će mnogi kritikovati", rekao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, uloženo je mnogo novca, ali će to biti veoma značajna turistička tačna Beograda.

On je govorio i o spomeniku Stefanu Nemanji koji će biti postavljen na Savskom trgu. "Mi nemamo veće i značajnije od Stefana Nemanje i Svetog Save", rekao je Vučić.

"Negde će ostati zapisano da je nakon sto godina u vreme njegove svetosti patrijarha Irineja završen Hram Svetog Save, a neku malu pomoć je i država dala", rekao je predsednik.

On se posebno osvrnuo na nedavno ponovo pretvaranje Svete Sofije u džamiju.

"Tačno imamo ono što postoji u Svetoj Sofiji i još detalja. Ovo će da bude nova Sveta Sofija. Sveti Sava kao nova Sveta Sofija", rekao je Vučić.

Printskrin: TV B92
Printskrin: TV B92

"Radovi traju dugo i to nije čudno, veliki hramovi po svetu grade se i po 200 godina, ali konačno radove privodimo kraju. Nadamo se da će to biti jedan veličanstven hram, ne samo u Srbiji već širom hrišćanskog sveta", rekao je patrijarh Irinej.

"Sveti Sava je dao život i duh našoj crkvi i zato mu dugujemo zahvalnost", dodao je on.

Printskirn: TV B92
Printskirn: TV B92

"Kroz skele smo mogli da nazremo kako će veličanstveno da izgleda naš hram. Nijedna pličica u mozaiku nije jednaka drugoj, to je izuzetan kvalitet i želim da se zahvalim ruskim prijateljima koji su radili na mozaiku, oni su godinama ovde radili, a to sve ostaje za vek i vekova“, rekao je predsednik Vučić u svom obraćanju.

"Ovo je jedan od tri najveća pravoslavna hrama na svetu“, dodao je on.

Kako je rekao, Hram će biti jedno najvećih mesta okupljanja ne samo našeg naroda, već svih koji budu dolazili u Beograd. Dodao je kako će dolaziti svi koji žele da vide nešto veličanstveno, a ne samo vernici.

"Hram Svetog Save postaje nova Sveta Sofija sa ovom Bogorodicom iza oltara, koja je gotovo istovetna kao u Svetoj Sofiji. Zahvalan sam svima ranije, koliko god novca da su uložili, zahvalan sam što su pomagali izgradnju Hrama. Narod će znati to da ceni", rekao je Vučić.

"Ako sve bude u redu sa borbom protiv koronavirusa, očekujem da ruski predsednik bude ovde sa nama na otvaranju Hrama i da će narod sa velikom radošću dočekati otvaranje vrata našeg Hrama“, naglasio je predsednik Srbije.

"Ovo je mesto molitve i mira i teško da će se u svetu naći ovakvo mesto", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 232 idi na stranu