Ubijena politička aktivistkinja u Iraku, još troje ranjeno

Jedna politička aktivistkinja izgubila je život, dok je troje ranjeno, kada je neidentifikovani napadač otvorio vatru na njihov automobil na jugu Iraka.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.08.2020.

22:08

Ubijena politička aktivistkinja u Iraku, još troje ranjeno
EPA/Al Araji

Na političke aktiviste pucao je motociklista koji je išao iza njihovog automobila. Preminula aktivistkinja je bila angažovana u lokalnom protestnom pokretu još od 2018. godine.

Ovo je treći incident u toku ove nedelje u kojem su napadnuti anti-vladini politički aktivisti.

Skorašnji talas nasilja otpočeo je u petak, ubistvom jednog političkog aktiviste. Ovaj događaj je dovelo do niza protesta koji su trajali tri dana i u kojima su bezbednosne snage otvorile vatru na demonstrante.

Premijer Iraka Mustafa al-Kadhimi je u ponedeljak raspustio policiju u Basri i lišio dužnosti nacionalne bezbednosne šefove. On je naredio i pokretanje istrage povodom nasilja na protestima, što je umirilo demonstrante.

Al-Kadhimi je na funkciju premijera došao u aprilu i tako postao treća osoba na ovoj funkciji u 10 nedelja, nakon meseci krvavih protesta u zemlji oslabljenoj sankcijama, ratom, korupcijom i ekonomskim problemima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: