SZO: Zaboravite, nismo ni blizu...

SZO saopštava da čovečanstvo nije ni blizu toga da ima nivo imuniteta na koronavirus koji bi bio neophodan za sticanje imuniteta krda.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2020.

06:49

SZO: Zaboravite, nismo ni blizu...
Ilustracija/Foto: depositphoto/lightsource

Imunitet krda obično se postiže vakcinacijom i većina naučnika procenjuje da najmanje 70 odsto populacije mora da ima antitela da bi se sprečila epidemija. Ipak neki stručnjaci sugerisali su da bi zaštitan efekat dalo i ako bi makar polovina populacije imala imunitet.

Takvu teoriju, međutim, odbacio je zvaničnik SZO Majkl Rajan rekavši da ne treba da živimo u nadi da ćemo steći imunitet krda, prenosi AP.

"Kao globalna populacija nismo ni blizu nivoa imuniteta neophodnog za zaustavljanje prenošenja ove bolesti. To nije rešenje i nije rešenje koje treba da tražimo", rekao je on u utorak na konferenciji.

Većina dosad izvedenih studija zaključilo je da samo 10 do 20 odsto ljudi steklo antitela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: