Nova struktura migranata na Balkanu - nekada su dolazile cele porodice

Kad su se pre nekoliko godina prve grupe migranata pojavile u Bosni i Hercegovini, one su prvenstveno bile sačinjene od porodica, piše Kliks.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2020.

13:30

Nova struktura migranata na Balkanu - nekada su dolazile cele porodice
Ilustracija: Getty images/ Christopher Furlong

Nekada je često i nekoliko generacija putovalo zajedno, a danas se na ulicama gradova, pogotovo u Krajini, mogu primetiti samo mladi muškarci, navodi taj portal.

Novi izveštaj Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) govori da je broj migranata registrovanih na spoljnim granicama EU manji za 15 posto u odnosu na isti period prošle godine, kao osnovni razlog i dalje se navodi pojava pandemije koronavirusa, kaže za portal ekspert za bezbednost Safet Mušić.

"Prema istom izveštaju broj migranata u julu ove godine je povećan gotovo za trećinu u odnosu na juni, ali većina je registrovana u području srednjeg i zapadnog Sredozemlja. Dok je po izveštaju Frontexa broj registorvanih migranata na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti za 40 posto manji nego u junu. Aktivnost migranata i pokreti na zapadnobalkanskoj ruti su posledica ublažavanja mera na suzbijanju pandemije u Grčkoj, kao i veliki broj migranata koji se od ranije nalazi u ovoj državi. Tako da nemaju uporišta informacije koje govore da je povećan broj ulazaka migranata u BiH i od izuzetne je važnosti verodostojno izveštavati o ovom pitanju", tvrdi Mušić.

Potvrdio je da je struktura migranata promenjena i da je oko 90 posto njih koji borave na prostoru BiH mlađe životne dobi, da su to muškarci, samci.

"Vrlo je mali broj migranata koji s porodicama pokušavaju da dođu do EU, a osnovni razlog je što su granice sve više zatvorene, što su putevi koje koriste migranti izuzetno rizični, neprohodni, a često mesecima pešače uglavnom noću i bez hrane i osnovnih potreba. Migranti imaju mobitele i osim što im služe da prate rute kretanja, oni vrlo aktivno razmenjuju informacije o uslovima puta, mestima prelaska granice, stanju u područjima koja treba preći i slično", kaže Mušić.

Napominje da takve informacije dolaze i do porodica koje žive u državama koje su polazište migracija ili su u kampovima u Grčkoj i Turskoj, tako da je njihova procena da je preveliki rizik voditi decu, starce, odnosno kompletne porodice.

Migrantska kriza posebno je naglašena u Krajini I Sarajevu.

Prema nekim informacijama, na ulicama Sarajeva nalazi se više od pet hiljada migranata koji usložnjavaju bezbednosnu situaciju u toj zemlji.

U Velikoj Kladuši svakodnevno protestuju građani, a ovi ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić posebno je naglasio ovaj problem kao prioritetni u svom radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: