Sud prelomio: Hezbolah nije kriv

Specijalni sud za Liban u Holandiji zaključio da ne postoje dokazi da je paravojna organizacija Hezbolah bila umešana u ubitvo Haririja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.08.2020.

13:06

Sud prelomio: Hezbolah nije kriv
Tanjug/Piroschka Van De Wouw/Pool via AP

Bivši libanski premijer Rafik Hariri ubijen je u bombaškom napadu 2005, za šta je okrivljen Hezbolah.

Specijalni sud za Liban izrekao je presudu na suđenju četvorici pripadnika organizacije Hezbolah koji su optuženi za zaveru za ubistvo Haririja i još 21 osobe, prenosi agencija Rojters.

Sud je mišljenja da su Sirija i Hezbolah možda imali motiva za ubistvo bivšeg libanskog premijera i njegovih političkih saveznika, ali ne postoje dokazi koji bi govorili u prilog tome, rekao je sudija Dejvid Re čitajući sažetak presude.

Smatra se da će presuda još više pojačati napetost u Libanu, dve nedelje nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo 180 ljudi, a povređeno više od 6.000, i uništeno hiljade domova u glavnom gradu Libana, piše AP.

Kako se navodi, i pre te nesreće libanski lideri bili su zabrinuti zbog mogućeg nasilja posle izricanja presuda budući da je Hariri bio najistaknutiji libanski sunitski političar, a Hezbolah je proiranska šiitska organizacija.

Kako se navodi, napetost između sunita i šiita na Bliskom istoku podstakla je smrtonosne sukobe u Siriji, Iraku i Jemenu i u manjoj meri u Libanu gde pojedini vide tribunal kao nepristrasan način da se sazna istina o ubistvu Haririja, dok ga Hezbolah koji poriče umešanost, označava zaverom Izraela sa ciljem da ocrni tu organizaciju.

Hariri je ubijen na bulevaru koji ide duž obale Sredozemnog mora, a u eksploziji kamiona bombe u kojem je bio samoubica bombaš, poginula je još 21 osoba, a povređeno je 226.

Ubistvo je šokiralo zemlju podeljenu između koalicije koja ima podršku Zapada i one koju podržavaju Damask i Iran.

Sirija, za koju su mnogi smatrali da stoji iza ubistva, porekla je umešanost u Haririjevo ubistvo, a Damask je bio primoran da povuče hiljade vojnika iz Libana i tako okonča tri decenije dominacije nad manjim susedom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: