Strah vlada: Stiže presuda za ubistvo koje je podelilo zemlju

Više od 15 godina posle ubistva bivšeg premijera Libana Rafika Haririja u eksploziji kamiona bombe u Bejrutu, sud UN u Holandiji će ove nedelje izreći presude.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2020.

06:15

Strah vlada: Stiže presuda za ubistvo koje je podelilo zemlju
JanPietruszka/Depositphotos

Za to ubistvo, koje je duboko podelilo zemlju, terete se četvorica pripadnika Hezbolaha.

Smatra se da će presude, koje će danas izreći Specijalni sud za Liban u jednom selu u blizini Haga, još više pojačati napetost u Libanu, dve nedelje nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo 180 ljudi, a povređeno više od 6.000, i uništeno hiljade domova u glavnom gradu Libana, piše AP.

Kako se navodi, i pre te nesreće libanski lideri bili su zabrinuti zbog mogućeg nasilja posle izricanja presuda budući da je Hariri bio najistaknutiji libanski sunitski političar, a Hezbolah je proiranska šiitska organizacija.

Kako se navodi, napetost između sunita i šiita na Bliskom istoku podstakla je smrtonosne sukobe u Siriji, Iraku i Jemenu i u manjoj meri u Libanu gde pojedini vide tribunal kao nepristrasan način da se sazna istina o ubistvu Haririja, dok ga Hezbolah koji poriče umešanost, označava zaverom Izraela sa ciljem da ocrni tu organizaciju.

Hariri je ubijen na bulevaru koji ide duž obale Sredozemnog mora, a u eksploziji kamiona bombe u kojem je bio samoubica bombaš, poginula je još 21 osoba, a povređeno je 226.

Ubistvo je šokiralo zemlju podeljenu između koalicije koja ima podršku Zapada i one koju podržavaju Damask i Iran.

Sirija, za koju su mnogi smatrali da stoji iza ubistva, porekla je umešanost u Haririjevo ubistvo, a Damask je bio primoran da povuče hiljade vojnika iz Libana i tako okonča tri decenije dominacije nad manjim susedom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: