"Zidovi su od albanskih kula, Dečani su kosovski"

Kosovski istoričar Muhamet Malja izjavio je da srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani predstavlja nasleđe Kosova, a ne Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.08.2020.

06:37

Foto: B92.net, Željko Tvrdišiæ

Kako prenosi Kosovo onlajn, Malja je sinoć na TV Kljan Kosova istakao da je Srpska pravoslavna crkva to ispolitizovala i da to i dalje čini.

Prema njegovim rečima, manastir Visoki Dečani je kulturno nasleđe Kosova, a ne Srbije.

"Mislim da zakon koji je donesen, donosi pozitivnu diskriminaciju uloge crkava", istakao je Malja.

Poručio je da prostor nije dat istorijskom aspektu, već samo pravnom i da je "Srpska pravoslavna crkva znala kako da to maksimalno iskoristi".

"Čak i tokom osmanskog i albanskog perioda kada su imali neku vrstu autonomije, Pećka patrijaršija nije bila okružena zidinama… Danas jeste, iako nije ugrožena", istakao je Malja i dodao da su "ti zidovi izgrađeni od albanskih kula".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: