"Dejtonski ustav treba reformisati"

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson izjavio je da je da je očigledno da i Dejtonski sporazum i dejtonski ustav treba reformisati.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2020.

10:10

Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

Kako smatra, Dejtonski sporazum treba da bude živi dokument koji bi omogućio donošenje amandmana.

Nelson je za Glas Amerike rekao da je Dejtonski sporazum okončao užasni rat 90-tih godina u Bosni i Hercegovini i u smislu okončanja konflikta se pokazao vrlo efikasnim, kao i u smislu posleratne reizgradnje.

"Dejton je Bosni i Hercogovini takođe doneo i Ustav, to se može smatrati jednim početnim ustavom, svaki ustav treba da bude živi dokument koji se dopunjava, i mora definisati proces donošenja amandmana. Tako da pre ili kasnije svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme, i očigledno je da su Ustavu BiH potrebne reforme”, rekao je Nelson.

I Dejtonski sporazm i Ustav BiH treba da se reformišu zato što, kako kaže, građani BiH žele da budu deo transatlanske zajednice.

"Ima jedan celi niz ustavnih pitanja kojima se u tom smislu treba pozabaviti da bi zemlja ispunjavala trans-atlanske standarde. Mnoga od tih pitanja je teško rešiti, ali ni jedno nije nemoguće rešiti. Neslaganje oko izbora u Mostaru se vuklo više od decenije, i nije bilo nemoguće za rešiti. Naravno bila je potrebna snažna volja i vreme da se kaže sada se konačno ide napred", rekao je američki diplomata.

Odgovarajući na deo pitanja da li je BiH I dalje projekat SAD, Nelson kaže da jeste projekat, ali, kako je rekao, bosanskohercegovački.

A na pitanje da li je moguća bolja regionalna komunikacija I saradnja, kao prosirivanje tržišta koja bi mogla zaustaviti odliv mozgova, Nelson kaže da su iz tog razloga I ovoreni tzv. zeleni koridori kojima se brzo i efikasno odvijao saobraćaj i opreme i hrane i drugih roba koje su bile neophodne za borbu protiv korona virusa.

“Tu smo videli mogućnost da se standardizuje ovaj vid komunikacije, da se na taj način pomogne i standardizuje i trgovina i sve regulative i procesi u celom regionu I da se tako poboljšava poslovna sredina. To daje mogućnost svim biznisima u regionu da jednostavno prošire svoje tržiste, ali u isto vreme kreira mnogo atraktivnije tržište za direktne strane investicije i iz Sjedinjenih Država i od drugih kredibilnih investitora koji žele da donesu nova radna mesta ii pozitivne promene”.

Dodaje da će I oni želeti da dobiju garancije da će njihove investicije biti u fer procesu i zaštićene.

“Dakle, opet se vraćamo na borbu protiv korupcije i za slovo zakona, kao najveći prioritet da bi se poslovalo na pravi način", rekao je Nelson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: