"Gospodine premijeru, žao mi je što nosite probleme nastale pre 20 godina" VIDEO

Kosovska Mitrovica -- Gradnja puta u blizini manastira Visoki Dečani i dalje izaziva oprečne reakcije na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE Kushtrim Ternava
Foto: EPA-EFE Kushtrim Ternava

Radovi na izgradnji auto-puta u zaštićenoj zoni obustavljeni su juče, po zahtevu kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

Obustava radova u blizini Visokih Dečana ne dopada se predsedniku opstine Dečani Baškimu Ramosaju, koji od kosovskog premijera Hotija traži rešenje za novonastalu sitaciju.

On je uputio i pismo kosovskim zvaničnicima, sa 15 tačaka i dao viđenje problema i jasan stav da put mora biti izgrađen na bilo koji način.

"Kada se radovi obustave, dobro je da se ponude i ispravna rešenja, gospodine premijeru. Žao mi je što trenutno nosite probleme nastale pre 20 godina. Dosta je, dosta", poručio je Ramosaj u pismu.

Pre Ramosaja, na rešenje povodom izgradnje puta Dečani - Plav u zaštićenoj zoni manastira, još jednom je podsetio iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić.

"Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine. Ovo rešenje podržali su međunarodni predstavnici na Kosovu, manastir i tadašnji premijer Tači 2014. godine. Naime, ovo je jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama", naveo je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani ponovio je da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da oni, kao ni međunarodni predstavnici, nisu mogli da podrže kršenje zakona o zaštićenim zonama.

Novinar iz Gračanice Živojin Rakočević ocenjuje da prištinske vlasti neće odustati.

"Jednostavno Dečani su postali nacionalni cilj albanskih ekstremista, oni su taj cilj zacrtali, oni Dečane vide kao simbol čitavog kompleksa našeg nasleđa na Kosovu i Metohiji. I onog trentuka kada budu na svoju meru doveli Dečane, onda će oni biti zadovoljni pod znacima navoda", ocenio je on.

Opširnije u video-materijalu.

strana 1 od 91 idi na stranu