Na ulicu izlaze pristalice Lukašenka - autobusi iz cele zemlje stižu u Minsk VIDEO

Provladina javna organizacija "Bela Rus" namerava da održi u Minsku "miting solidarnosti" kao podršku aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 16.08.2020.

08:59

Na ulicu izlaze pristalice Lukašenka - autobusi iz cele zemlje stižu u Minsk VIDEO
EPA/TATYANA ZENKOVICH

"U nedelju u 12.00 biće održan miting solidarnosti na Trgu nezavisnosti u Minsku. U njemu će učestvovati snage koje podržavaju državnu politiku", navodi se u saopštenju "Bele Rusi".

Na mitingu, kako se navodi, okupiće se "svi oni koji vole otadžbinu, ko je protiv podele zemlje na dva suprotstavljena tabora".

"Sa nama je cela konstruktivna Belorusija", saopštila je organizacija.

Do Minska već stižu autobusi pristalica Lukašenka, kako javljaju ruski mediji, čak 52 autobusa.

Na Trgu nezavisnosti u Minsku održava se kontra miting podrške politici Aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Nešto kasnije, od 14.00 na istom mestu je zakazan miting opozicije.

Podsetimo, protesti u Belorusiji su počeli odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova.

Opozicija ih nije priznala, dok je liderka opozicije Svetlana Tihanovska napustila zemlju i otišla u Litvaniju.

Prva tri dana demonstracije su bile nasilne, policija je koristila suzavac, vodeni topovi, šok-bombe i gumene metke za njihovo rasterivanje. Međutim, već 13-14. avgusta protesti su prešli u mirnije vode.

Prema podacima Ministarstva policije Belorusije, u neredima od 9. do 13. avgusta povređen je 121 policajac, dok je pokrenuto 90 krivičnih postupaka. Jedna osoba je poginula.

Uhapšeno je skoro 7.000 demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: